Seminar WKRO – Nulitatea hotararii Adunarii Generale a Actionarilor
Avocatul Sebastian Bodu va explica, în cadrul unui seminar organizat de Wolters Kluwer România, care sunt tendințele practicii judecătorești în privința celei mai frecvente probleme de drept societar supusă instanțelor: nulitatea hotărârii Adunării Generale a Acționarilor.
EXPERIENȚĂ. Avocații, consilierii juridici, dar și alți profesioniști ai dreptului, precum și manageri și acționari ai societăților comerciale au ocazia, la 27 octombrie a.c., în sala de cursuri a Wolters Kluwer România, de la sediul din b-dul Tudor Vladimirescu nr. 22, Clădirea Greengate, București, de a afla interpretările privind tema referitoare la nulitatea hotărârii AGA date de avocatul Sebastian Bodu. Acestea sunt rezultatul cercetărilor sale pentru realizarea unui tratat de drept societar, cu atât mai valoros pentru dreptul românesc cu cât autorul a înglobat experiențele sale de practician al dreptului, cele de cadru didactic universitar la Academia de Studii Economice și Institutul Bancar Român/Universitatea Financiar-Bancară și cele de politician și de fost șef al Fiscului.
ACȚIUNEA ÎN NULITATE. Pe parcursul a patru ore, auditoriul va putea afla și dezbate cine și care sunt împrejurările în care se poate introduce în instanță acțiunea în nulitate, tipul de nulitate cerută (absolută sau relativă), care sunt efectele nulității, care este momentul de la care această acțiune poate fi exercitată, cum se suspendă efectele hotărârii atacate, care este situația acționarilor fără drept de vot etc. Totodată, lectorul va evoca și ce rol are interesul procesual al asociaților în această acțiune și cum se poate gestiona situația actelor subsecvente, încheiate ulterior, în baza unei hotărâri anulate.
SITUAȚII DE DISTORSIUNE. “Nulitatea hotărârii adunării generale este, probabil, cea mai frecventă speță întâlnită pe rolul instențelor judecătorești în materia dreptului societar. În ciuda acestei frecvențe, practica relevă situații de distorsiune a unor concepte, atât de drept societar, cât și de drept comun, lucru cauzat și de modul defectuos în care este redactată legislația”, spune avocatul Sebastian Bodu. Preocuparea lectorului seminarului organizat de Wolters Kluwer România este că “acest lucru afectează calitatea actului judiciar și permite propagarea acestor distorsiuni nu doar la nivel de practică, ci, de multe ori, chiar la nivel de teorie, ceea ce duce la formarea unui cerc vicios”. Tocmai de aceea, potrivit avocatului amintit, „acest seminar își propune clarificarea acestor concepte, cu speranța ca practica judiciară să primească repere corecte, în acord cu principiile care guvernează în mod tradițional dreptul societar și dreptul comun”.
PLATFORMĂ ONLINE. Opiniile juridice ale avocatului Sebastian Bodu privind teme de drept societar, dar și din alte ramuri de drept, pot fi consultate de profesioniștii dreptului și pe platforma de soluții juridice idrept.ro, în care sunt disponibile articole ale sale apărute în ultimii ani în Revista Română de Drept al Afacerilor și Pandectele Române, reviste editate de Wolters Kluwer România.
Dacă dorești să participi la acest seminar practic, poți să te înscrii la acest LINK sau dați click pe bannerul de mai jos!