Legea insolvenței persoanei fizice, comentată pe idrept.ro de judecătorul Marcela Comșa

Admin/ October 17, 2016/ Stiri

Comentariile articolelor Legii privind insolvența persoanelor fizice, realizate de judecătorul Marcela Comșa, pot fi consultate de astăzi pe portalul de informare juridică iDrept.ro. Fiecare articol al Legii nr. 151/2015 are înserate analizele unui reputat magistrat, constituind în acest fel un instrument deosebit de util pentru înțelegerea noii instituții de drept, insolvența persoanei fizice, intrată recent în legislația României. Aceasta cu atât mai mult cu cât în curând legea amintită va intra în vigoare.

FRESH START”. Pornind de la cele trei obiective ale Legii nr. 151/2015, și anume redresarea situaţiei financiare a debitorului, acoperirea pasivului acestuia și eliberarea de datoriile rămase după parcurgerea procedurii, judecătorul Marcela Comșa punctează, în cartea sa “Legea privind procedura insolvenței persoanelor fizice nr. 151/2015. Legislație relevantă și comentarii”, apărută la Ed. Universul Juridic, 2015, că “scopul principal urmărit de lege este ca prin această procedură să se redreseze situaţia financiară a debitorului aflat în dificultate economică, supraîndatorat, iar acesta să beneficieze de un <fresh start>.” Prin site-ul idrept.ro, punctele de vedere ale magistratului pentru fiecare articol, sintetizate atât din activitatea profesională, cât și din cercetările academice, conduc utilizatorii la posibile soluții pentru situații în care legea respectivă este aplicabilă.

01-00-11-p-m-croppercapture1

Și comentariile publicate mai sus:

01-00-25-p-m-croppercapture1

INTERPRETĂRI VALOROASE. În opinia autoarei volumului, “o lege care să reglementeze o procedură de insolvenţă şi pentru persoanele fizice care nu desfăşoară activităţi comerciale era o necesitate în contextul socio-economic actual”. Marcela Comșa, judecător la Curtea de Apel Braşov, are un doctorat în Drept obținut la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti cu o teză privind „Insolvenţa transfrontalieră”, este coautor al “Tratatului practic de insolvenţă”, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2014 și a fost membru al Comisiei de elaborare a Codului insolvenței (2012-2014). Astfel, interpretările sale aduse articolelor din Legea privind procedura insolvenței persoanei fizice apar ca un demers complementar firesc.

ECHILIBRU ÎNTRE DEBITORI ȘI CREDITORI. Magistratul a urmărit încă din 2009 toate proiectele de acte normative depuse în Parlamentul României vizând acest domeniu, observând cu atenție dezbaterile pe care le-au provocat în spațiul public și, în special, printre profesioniștii dreptului. “Am susţinut necesitatea adoptării unei legi care să se ocupe şi de supraîndatorarea persoanelor particulare/consumatori, având în vedere că majoritatea statelor dezvoltate au astfel de acte normative, dar şi faţă de situaţia actuală, când tot mai mulţi nu mai fac faţă plăţii datoriilor curente. Legea trebuie să asigure un echilibru în procedura insolvenţei între cele două categorii de participanţi care au interese opuse, respectiv între debitori şi creditori”, afirmă judecătorul Marcela Comșa în Cuvântul-înainte al comentariilor preluate din volumul amintit și care acum pot fi vizualizate pe platforma online idrept.ro, realizată de Wolters Kluwer România. Comentariile magistratului sunt făcute în concordanță cu textul legii, așa cum apărea la 1 decembrie 2015.

Dacă doriți să testați platforma profesională iDrept.ro, instrumentul preferat de avocații și juriștii din România, faceți click pe imaginea de mai jos sau mergeți la această adresă: http://bit.ly/2cOowQX

banner-idrept-10x-995x120px

Share this Post