Death and the Maiden – Fecioara si moartea (1994)

Wkro/ November 8, 2013/ Filme de vazut

Death and the maidenAutor: Stefan GHEORGHIES

Prepare yourself for the moment of truth.

In vremurile stravechi actul de justitie putea fi indeplinit de catre orice persoana care se considera prejudiciata. Vorbim despre o perioada a umanitatii in care statul asa cum il stim nu era decat o vaga reprezentarea notiunii din prezent. Justitia este in prezent infaptuita de catre stat, acesta fiind singurul care are dreptul de a aplica sanctiuni persoanelor care incalca legea. Death and the Maiden, in regia lui Roman Polanski, face apel la notiunea de justitie personala, la acel concept pe care legea prezenta il interzice in mod expres. Dincolo de lipsa unui cadru juridic adecvat si de imposibilitatea exercitarii unor drepturi fundamentale pe care orice persoana supusa judecatii le are, productia din 1994 contureaza un proces subiectiv fara o finalitate concreta. Am putea face trimitere la norme de ordin moral, sanctiunea celui vinovat nefiind incriminata drept infractiune.

Povestea o urmareste pe Paulina Escobar (Sigourney Weaver), o fosta activista, in prezent casatorita cu viitorul presedinte al unei comisii care avea sa judece abuzurile unui regim dictatorial intr-o tara nespecificata. Insa, in spatele personalitatii unei femei in aparenta cu mari probleme psihice sta o adevarata drama. Tanara fiind, Paulina fusese rapita de catre autoritatile statului respectiv si torturata pentru a divulga numele celui care avea sa-i devina sot, in acea vreme editor al unui ziar anti-regim. Batuta, infometata, umilita, violata in repetate randuri, femeia nu isi revenise niciodata. Coincidenta face ca in timpul unei furtuni sotul ei sa fie adus acasa de catre un barbat care aducea mult cu tortionarul care abuzase de ea. Dupa ce reuseste sa il imobilizeze pe barbat si sa verifice toate indiciile cu privire la banuiala ei, Paulina pune bazele unui proces in care sa-l traga la raspundere pe acesta. Sotul ei, avocat de profesie, urma sa ii asigure o reprezentare corespunzatoare tortionarului.

Death and the Maiden reprezinta o productie juridica care pune accentul pe latura personala a victimei. Legea penala este cea care apara ordinea publica si ocroteste valorile sociale, ea este si cea care il pedepseste pe infractor pentru faptele savarsite, insa rareori reuseste sa readuca victima in stadiul de dinainte de savarsirea infractiunii. E drept ca insasi pedepsirea faptuitorului, precum si despagubirile aferente, ar trebui sa asigure indeplinirea actului de justitie din punctul de vedere al victimei, dar Death and the Maiden dezvolta ideea conform careia intr-o tara de abia iesita dintr-un regim dictatorial, justitia personala este mai avantajoasa decat justitia de stat.

Sigourney Weaver

Paulina Escobar reuseste in cele din urma sa-si faca singura dreptate, insa datorita unor imprejurari exceptionale si datorita unui sot care a avut grija sa ii controleze pe cat posibil micile iesiri. In ciuda unei exercitari superficiale a drepturilor procesuale ale tortionarului pe care Paulina a incercat sa i le ofere, instanta personala de judecata incalca orice prevedere legala. Interesanta este si viziunea femeii asupra pedepsei: in caz ca barbatul si-ar fi marturisit abuzul, ar fi fost liber, in caz contrar pedeapsa fiind cea capitala. Aici intervine aspectul psihologic in conturarea modului in care o victima a unei infractiuni reactioneaza adesea in fata instantei de judecata. In lipsa unei judecati la timpul respectiv, Paulina ajunsese sa dezvolte numeroase traume care ii impiedicau judecata. Coincidenta surprinzatoare ca barbatul care o torturase sa ajunga in casa ei nu reprezinta decat o sansa de care Paulina profita fara regrete.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.