Infractiunea de neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca in reglementarea noului Cod penal

Wkro/ April 3, 2015/ Articole

securitate si sanatateExtras din articolul cu acelasi nume publicat in Revista Romana de Dreptul Muncii nr. 2/2015. Autor: Lect. univ. dr. Stefan BOBOC, Avocat, Baroul Bucuresti

La art. 349 noul C. pen. este incriminata infractiunea de neluare a masurilor legale privind securitatea si sanatatea in munca. Infractiune cu vechime in legislatia interna, neluarea masurilor legale privind securitatea si sanatatea in munca este prevazuta pentru prima data in Codul penal, preluand dispozitiile art. 37 din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, intr-o formulare imbunatatita. Astfel, fata de reglementarea anterioara, legiuitorul a renuntat, pe de o parte, la conditia ca pericolul creat prin savarsirea faptei sa fie grav si, pe de alta parte, la varianta agravata prevazuta anterior de alin. (2) al art. 37 din Legea nr. 319/2006. Totodata, s-au modificat limitele de pedeapsa pentru forma tip a infractiunii.

Noul Cod penal[1], intrat in vigoare la 1 februarie 2014, incrimineaza la art. 349 infractiunea de neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca. Prevederea infractiunii in Codul penal constituie o premiera, insa aceasta infractiune nu reprezinta o noutate in legislatia interna, anterior fiind prevazuta de art. 37 din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca[2], intr-o formulare aproape identica cu cea de la art. 349 C. pen[3].

Anterior, infractiunea a fost prevazuta succesiv de art. 21 din Legea nr. 5/1965 cu privire la protectia muncii[4] si de art. 34 din Legea nr. 90/1996 a protectiei muncii[5].

Odata cu preluarea in Codul penal, textul legal a suferit doua modificari, pe care le apreciem ca fiind pozitive, modificari ce vor fi relevate in cele ce urmeaza.

Analiza infractiunii de neluare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca trebuie facuta in continuare, asa cum se intampla si inainte de preluarea ei in Codul penal, prin raportare la dispozitiile Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca si a altor acte speciale de reglementare a masurilor de protectie a muncii.

Continutul legal

Infractiunea prevazuta de art. 349 C. pen. consta in neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala. Constituie varianta atenuata a infractiunii, potrivit alin. (2), fapta prevazuta in alin. (1) savarsita din culpa.

Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Actele pregatitoare si tentativa nu sunt posibile si, prin urmare, nu sunt incriminate. Infractiunea este instantanee, de pericol, consumandu-se la momentul aparitiei starii de pericol ca urmare a neindeplinirii obligatiei de luare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca.

B. Modalitati. Infractiunea cunoaste o forma tip, prevazuta de alin. (1) al art. 349 C. pen. si o forma atenuata, prevazuta la alin. (2), care consta in savarsirea faptei din culpa.

In reglementarea actuala a infractiunii legiuitorul a renuntat la varianta agravata prevazuta anterior la alin. (2) al art. 37 din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca[6]. Optiunea legiuitorului este de apreciat in conditiile in care formula „consecinte deosebite” folosita pentru varianta agravata a infractiunii a creat numeroase dificultati in lipsa unei definitii legale sau a unei trimiteri exprese catre notiunea de „consecinte deosebit de grave” prevazuta de Codul penal.

C. Sanctiuni. Fapta prevazuta de art. 349 alin. (1) C. pen. este pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda. Fata de reglementarea anterioara, s-au modificat limitele de pedeapsa, anterior infractiunea fiind pedepsita cu inchisoare de la un an la doi ani sau amenda. Pedeapsa este inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda atunci cand fapta este savarsita din culpa, sanctiune identica cu cea din reglementarea anterioara.


[1] Publicat in M. Of. nr. 510 din 24 iulie 2009.
[2] Publicata in M. Of. nr. 646 din 26 iulie 2006.
[3] Continutul legal al infractiunii prevazute de art. 37 din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca era urmatorul: „(1) Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 2 ani sau cu amenda. (2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a produs consecinte deosebite, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 3 ani sau amenda. (3) Fapta prevazuta la alin. (1) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, iar fapta prevazuta la alin. (2) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.”
[4] Publicata in B. Of. nr. 21 din 23 decembrie 1965, republicata in B. Of. nr. 24 din 18 februarie 1969.
[5] Publicata in M. Of. nr. 157 din 23 iulie 1996, republicata in M. Of. nr. 47 din 29 ianuarie 2001.
[6] Art. 37 alin. (2) din Legea nr. 319/2006 prevedea: „Daca fapta prevazuta la alin. (1) a produs consecinte deosebite, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 3 ani sau amenda”

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.