Murder in the First – Moarte in Alcatraz (1995)

Wkro/ March 8, 2013/ Filme de vazut

Murder in the firstAutor: Stefan GHEORGHIES

Nu-mi pot imagina decat ca in timp uzura profesionala a oricarui avocat dezvolta o anumita capacitate de a distinge clientii cu adevarat nevinovati de cei care doar incearca sa scape din incurcaturile juridice produse. De altfel, lupta dintre bine si rau capteaza atentia oricarui tanar avocat prins intr-o lume cu totul noua in care doar cei mai puternici supravietuiesc. Insa, dincolo de vinovatie/nevinovatie, ar trebuie sa stea dorinta fiecarui avocat de a duce la bun sfarsit lupta clientului sau, caci in fond acesta il reprezinta si este singurul responsabil de razboiul dus in fata instantei.

Murder in the First, in regia lui Marc Rocco, ne poarta in anii de glorie ai inchisorii Alcatraz. Aceasta adevarata fortareata din care nimeni nu reusise sa evadeze, locul de detentie al unor nume mari precum Al Capone, este si resedinta lui Henri Young. Insa povestea lui Young este una mai speciala si nu are de-a face cu pericolul social pe care il implica detentia altor infractori. Situatia sa este una cu totul unica, iar lupta pe care acesta o duce cu viata insasi nu poate decat sa atraga atentia unui tanar avocat lipsit de experienta, James Stamphill.

Henri Young (Kevin Bacon) fusese trimis in detentie la Alcatraz dupa o condamnare nedreapta pentru furtul a 5 dolari. Cu toate ca justificarea trimiterii unui infractor marunt intr-o unitate de asemenea risc nu-si gasea fundament, Young ajunge sa fie fie prins intr-o tentativa de evadare de pe insula. Cum legea nu se aplica in mica societate condusa de Milton Glenn (Gary Oldman), tanarul este trimis la carcera timp de 3 ani, singurul sau contact cu lumina soarelui constand in 30 de minute pe an. In mod inevitabil, are loc si reintroducerea in randul detinutilor a lui Young, insa nimeni nu putea sa prevada efectele unei izolari atat de indelungate. Astfel, Henri il omoara pe cel care oferise informatii despre evadare si pus sub acuzare pentru crima de gradul I (omor deosebit de grav). Cazul sau este repartizat unui tanar avocat, James Stamphill (Christian Slater), tocmai sub aspectul unui proces piedut inainte de a incepe. In mod surprinzator, Slater ajunge sa dezvolte o prietenie stransa cu Young, in ciuda problemelor sale de readaptare. Pus in fata pedepsei cu moartea, Young va trebui sa colaboreze strans cu Stamphill pentru a scoate la suprafata abuzurile petrecute pe Alcatraz.

Murder in the first - Moarte in Alcatraz

Murder in the First pune accent pe latura umana a profesiei de avocat. De altfel, James Stamphill, absolvent la Harvard, dornic de afirmare, dar lipsit de cazuri concrete, accepta fara rezerve cele propuse. In ciuda probelor covarsitoare, a marturiilor persoanelor care au asistat la scena in care Henri Young l-a omorat pe celalalt detinut, dar si ignorand practic orice intimidare venita din partea presei, dar si a cunoscutilor, James va incerca sa dovedeasca lipsa discernamantului clientului sau. Dincolo de combaterea unor probe aparent intangibile, avocatul ajunge sa construiasca un scenariu sumbru al adevarului din spatele cortinei. Insistand pe tehnici care nu tineau neaparat de profesia sa, Stamphill trece peste toate dificultatile care-i apareau in cale. El va reusi in cele din urma sa demonstreze ca Alcatraz este un loc in care detinutii erau batuti, tinuti in conditii inumane, iar Henri Young va deveni un simbol al acestei reusite.

Christian Slater are o interpretare reusita in rolul unui avocat dornic de afirmare. Insa o interpretare cu adevarat remarcabila este cea a lui Kevin Bacon. El este cel care da putere unui personaj central demn sa devina un erou de film. Cu toate ca in fata instantei este doar parte a procesului penal, Young devine pentru cei din afara lui un adevarat simbol al indeplinirii justitiei. James Stamphill isi are partea de contributie in toata cauza, insa suferinta lui Young este cea care confera savoare succesului.

.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.