Presumed Innocent – Presupus nevinovat (1990)

Wkro/ October 3, 2012/ Filme de vazut

Presumed innocent - Presupus nevinovatAutor: Stefan GHEORGHIES

It’s always dangerous to presume.

Meseria de procuror poate aduce adesea probleme in viata personala, in special datorita persoanelor cu care intri in contact in timpul serviciului. Insa ce s-ar intampla daca, procuror fiind, esti pus sub invinuire pentru o fapta pe care nu ai comis-o? Harrison Ford interpreteaza un cunoscut procuror, un personaj dur, serios, care adesea pune cariera pe primul plan si nu face compromisuri cand vine vorba de infractori. In regia lui Alan J. Pakula, acelasi nume din spatele productiei The Pelican Brief, Presumed Innocent dezvolta un fir epic savuros pentru orice prezent sau viitor jurist cu o pasiune pentru sistemul judiciar american. Frumusetea scenelor din sala de judecata, in special interpretarea magistrala a lui Harrison Ford, dialogurile presarate cu un limbaj adesea specific, necunoscut celor care practica dreptul pe alte meleaguri, nu poate conferi productiei lui Alan J. Pakula decat o nota de originalitate sporita.

Rozat Sabich (Harrison Ford) este un procuror implinit atat pe plan profesional, cat si pe plan personal. Cu o sotie frumoasa si un copil inca pe bancile scolii, Sabich face tot posibilul ca in timpul serviciului sa inchida cat mai multi infractori in spiritul dreptatii ideale, pierdute de multi pe parcurs. Insa lucrurile se complica atunci cand o colega de-a lor, Carolyn Polhemus (Greta Scacchi), este ucisa cu brutalitate in propriul ei apartament. Cu toate ca, initial, moartea ei pare independenta de orice faptuitor cunoscut, se pare ca, pe masura ce ancheta avanseaza, procurorul Sabich descopera multe aspecte ascunse ochiului public. Incercand in acelasi timp sa ascunda o aventura pe care o avusese frumoasa colega de birou cu un sef aflat in plina campanie electorala si condus de dorinta de a-si recastiga postul, Rozat Sabich ajunge sa fie prins intr-o capcana juridica ce are ca scop final invinuirea sa pentru moartea colegei sale, Carolyn.

S-au mai facut filme despre procurori care biruiesc in cazuri aparent imposibile, despre avocati de exceptie care depun o pasiune extraordinara in fiecare caz pe care-l iau si, astfel, duc la bun sfarsit actul dreptatii. Insa cazul lui Rozat Sabich, inspirat dupa cartea lui Scott Turow, este unul mai mult decat original. Tipologia procurorului corect, dar dur in acelasi timp, exemplul de moralitate la care toti fac trimitere, cade in desuetudine odata cu invinuirea lui Sabich pentru uciderea lui Carolyn Polhemus. Daca si reperul de moralitate a fost incalcat, atunci cine mai poate face dreptate in acest sistem si-asa destul de afectat de coruptie?

Presumed innocent - Harrison Ford

Filmul lui Alan J. Pakula se bucura de o distributie de exceptie. E oarecum logic sa debutez cu personajul central al productiei, procurorul Sabich, interpretat de un Harrison Ford aflat la apogeul carierei sale; au urmat si alte filme bune pentru Ford, dar daca am folosi Presumed Innocent pentru a injumatati lista filmelor in care a aparut, jumatatea inferioara e mult mai valoroasa din punct de vedere calitativ. Un alt personaj pe care la inceput nu se pune accent, dar care in deznodamant da peste cap intregul fir narativ, este sotia procurorului, Barbara (Bonnie Bedelia). Cu toate ca Barbara stie de aventura pe care sotul ei o avusese cu Carolyn Polhemus, il sprijina neconditionat pe parcursul intregului proces ce-l are in prim-plan pe Sabich. Ea nu va ajunge sa depuna marturie, dar va juca un rol esential in scenele finale. Cat despre Raymond Horgan (Brian Dennehy), superiorul lui Sabich, el reprezinta tipologia omului in stare de orice pentru a-si proteja pielea; motiv pentru care si depune marturie impotriva fostului sau prieten si coleg.

Presumed Innocent este un film cu tematica juridica de exceptie, o productie ce s-a bucurat la vremea ei de un succes moderat, dar care nu poate decat sa surprinda prin naturaletea scenariului si distributia formata din nume mari ale vremii.

Presumed Innocent (1990)

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

1 Comment

  1. Pingback: Presumed Innocent (1990) | Cineblog

Comments are closed.