Proaspat licentiat in drept. Incotro?

Wkro/ October 23, 2014/ Articole

licentiat in dreptAutor: Stefan Gheorghies

Fiecare proaspat licentiat in drept se confrunta cu o serie de dificultati in momentul in care incearca sa patrunda pe piata muncii. Majoritatea absolventilor se indreapta catre profesiile care stau la baza acestui sistem juridic, in care cunostintele dobandite de-a lungul celor 4 ani de studii de licenta vor face diferenta. Examenele de admitere in diversele profesii arata insa ca piata este suprasaturata de absolventi de drept aflati in cautarea unui viitor stralucit in aceasta lume. Concurenta acerba reclama, pe de o parte, faptul ca doar cei mai buni vor reusi sa patrunda in profesiile la care au visat poate inca din momentele in care se aflau in salile de curs, iar profesorii erau mai mult decat niste somitati in domeniul lor. Pe de alta parte, trebuie sa luam in calcul si situatia celor care, desi poate s-au pregatit temeinic pentru admiterea in profesia visata, nu s-au numarat printre cei admisi pe listele finale.

Intrebarea care se naste in momentul de fata este: ce se intampla mai departe cu acesti absolventi de drept? Raspunsul la aceasta intrebare naste insa alte probleme, iar fiecare situatie ar putea fi particularizata in functie de alegerile profesionale ale fiecarui absolvent. Un prim caz ar viza o ambitie de nestavilit care ar urmari o noua incercare de admitere in profesie. Timpul liber ar deveni in acest caz o amintire a studentiei, iar fiecare zi ar fi marcata de un studiu intens al materiei pentru admiterea in profesie. Un al doilea caz ar putea viza o reprofilare, situatie in care absolventul de drept este nevoit sa porneasca pe un nou drum, un drum care poate nici nu are legatura cu juridicul la care visa in anii studentiei. Un ultim caz, si cel pe care il avem in vedere, este cel al absolventilor de drept care decid sa faca uz de profesia de jurist pe care au dobandit-o in urma celor 4 ani de licenta. Decizia de a patrunde sau macar de a incerca sa patrunda in aceasta latura nu este insa una simpla. Dificultatile care apar pe parcurs reclama existenta esentiala a 3 trasaturi care, daca nu exista, trebuie dobandite in cel mai scurt timp posibil.

Una dintre primele trasaturi la care facem trimitere este capacitatea de adaptare la un mediu complet diferit fata de cel cu ce este obisnuit un licentiat in drept. Aceasta adaptare tine mai mult de depasirea unor bariere terminologice in relatiile cu cei din jur, cu cei „straini de lumea dreptului”. Trebuie tinut cont de faptul ca, desi legea prezuma ca fiecare cetatean cunoaste legile statului, putini sunt cei care cunosc prevederile legale in materiile in care isi desfasoara activitatea. Sunt si mai putini cei care inteleg articolele uneori rigide ale legilor care le guverneaza existenta. Un jurist desavarsit trebuie sa pastreze un echilibru in relatiile cu cei nespecializati, in sensul desfasurarii unei activitati care sa nu fie guvernata de lipsa de intelegere reciproca.

O a doua trasatura vizeaza capacitatea juristului de a alege o ramura a dreptului in care sa isi desfasoare activitatea. Desi suna relativ utopic, aceasta alegere trebuie sa tina cont de afinitatile viitorului jurist pentru o anumita ramura a dreptului, o ramura pe care o intelege si cu care poate lucra fara a fi limitat de anumite bariere de intelegere. Multitudinea domeniilor in care acesta se poate specializa poate naste un mic sentiment de dezorientare, insa este esentiala capacitatea de a alege a viitorului jurist. Totodata, acesta dezorientare juridica ar putea fi amplificata si de o constientizare a simplului fapt ca respectivul absolvent nu detine cunostinte in domeniu, intrucat in anii de studiu fiecare materie de studiu a avut rolul de a introduce studentul in principalele aspecte ale acesteia. Aici intra in actiune, pe de o parte, capacitatea de adaptare a absolventului la noile realitati, iar pe de alta parte, capacitatea de a continua procesul de invatare fara sprijinul unui profesor. Intr-un domeniu in care legile sunt modificate sau abrogate, capacitatea de a continua procesul de invatare este esential pentru orice viitor sau prezent jurist. Bineinteles, trebuie facuta mentiunea ca nu excludem existenta acestui proces continuu pentru celelalte profesii juridice.

Nu in cele din urma, trebuie precizata si capacitatea viitorului jurist de a privi dincolo de sfera sa de activitate. Intr-o profesie in care profesionistii din diverse domenii intra in contact cu juristul specializat pe interpretarea si aplicarea legii, este nevoie de o oarecare intelegere a acestor altor domenii. Ideal este ca legiuitorul sa contureze legi in deplina cunostinta de cauza a tuturor relatiilor socio-economice posibile in sfera vizata de catre acestea. Putem aplica, prin restrangere, aceasta idee si pentru viitorul jurist care patrunde intr-un domeniu in care juridicul nu este singura coordonata esentiala. Poate ca aici intervine conceptul de largire a orizontului cunostintelor profesionistului, care detine macar la un nivel scazut informatii din alte sfere de activitate, fie datorita unor studii aprofundate, fie datorita propriei dorinte de a cunoaste modul in care societatea sau institutia in care isi desfasoara activitatea functioneaza la fiecare nivel.

Aceste trei trasaturi considerate esentiale pentru orice viitor si chiar prezent jurist reprezinta o simpla opinie personala. Lista trasaturilor mai mult decat utile pentru aceasta profesie este cu siguranta marcata de numeroase articole de specialitate, studii din exterior, in special, si nu trebuie limitata la acestea trei pe care am incercat sa le schitez anterior. Orice interventie sau sugestie este mai mult decat binevenita in contextul in care este nevoie de anumite deprinderi profesionale pentru a reusi in anumite sfere juridice.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.