România, închisă în casă prin ordonanţă militară

Alexandra Caras/ March 25, 2020/ Articole

Restricţiile privind circulaţia stabilite de autorităţi sunt, de astăzi, ora 12.00, extrem de severe, în încercarea Guvernului de a ţine sub control pandemia cauzată de COVID-19. Astfel, este interzisă ieşirea în afara locuinţei, fără motive întemeiate, nu numai pe timpul nopţii, aşa cum se stabilise acum câteva zile, ci şi pe timpul zilei.

Lista deplasărilor motivate, permise de autorităţi

Noua ordonanţă militară emisă de ministrul de interne, Marcel Vela prevede care sunt motivele stricte pentru care există permisiunea de a ieşi din casă. Aşadar, este acceptată deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, precum şi deplasarea la magazine pentru cumpărarea a ceea ce e necesar persoanelor şi animalelor de companie/domestice. De asemenea, este permisă deplasarea pentru asistenţă medicală de urgenţă şi pentru motive care ţin de îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces ai unui membru de familie. Sunt permise şi deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor, fiind însă interzise activităţile sportive de echipă, cât şi deplasările pentru nevoile animalelor de companie/domestice. Ordonanţa militară nr. 3 mai stabileşte că donatorii de sânge se pot deplasa la centrele de transfuzie sanguină, iar persoanele ce se deplasează având scopuri umanitare sau de voluntariat li se permite acest lucru. Celor care sunt implicaţi în activităţi agricole le este permisă deplasarea pentru acestea, iar producătorii agricoli pot să meargă în pieţe pentru a-şi vinde marfa.

Persoanele peste 65 de ani pot ieşi doar între 11.00 şi 13.00

Interdicţii suplimentare în ceea ce priveşte circulaţia au fost impuse prin ordonanţa militară celei mai vulnerabile categorii la infectarea cu COVID-19, persoanele peste 65 de ani. Ieşirea acestora din casă, chiar dacă au făcut-o pentru a merge la magazine, a face puţină mişcare, a-şi plimba câinele sau pentru a merge la un consult medical de urgenţă sau ca urmare a decesului unei rude, este permisă doar în intervalul orar 11.00-13.00. Se pot deplasa în afara celor două ore doar persoanele peste 65 de ani, care o fac în interes profesional sau pentru  diferite activităţi agricole.

Declaraţia pe proprie răspundere şi adeverinţa de la serviciu pot fi arătate şi de pe telefon

Aşa cum şi ordonanţa militară anterioară stabilea, Poliţia, Jandarmeria, Poliţia locală şi alte autorităţi vor verifica motivul pentru care circulă cei găsiţi pe străzi. În acest sens este obligatoriu ca toţi cetăţenii să aibă pregătite declaraţii pe propria răspundere şi adeverinţe de la angajator, precum şi legitimaţii de serviciu. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei, motivul şi locul deplasării, data şi semnătura. Atât adeverinţa eliberată de angajator, cât şi declaraţia pe propria răspundere pot fi prezentate la control şi arătând telefonul, tableta sau un dispozitiv electronic similar.

Armata iese pe străzi în ajutorul poliţiştilor şi jandarmilor

Potrivit ordonanţei militare, Ministerul Afacerilor Interne va apela, în caz de nevoie, la Armată pentru ca aceasta să sprijine cu militari şi tehnica din dotare forţele implicate în activităţile de ordine publică. De asemenea, militarii MApN mai pot prelua în pază obiective a căror protecţie este asigurată în prezent de către Jandarmeria Română. În acelaşi timp, Armata va interveni şi în sprijinul Poliţiei de Frontieră în punctele de trecere a frontierei de stat.

Zborurile spre şi dinspre Franţa şi Germania, oprite

Tot de astăzi, 25 martie, de la ora 12.00, urmează a intra obligatoriu, în funcţie de caz, în izolare la domiciliu sau carantină toate persoanele care intră în România. Ordonanţa militară a mai suspendat, de astăzi, ora 23,00, toate zborurile companiilor aeriene spre Franţa şi Germania şi din Franţa şi Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Excepţie fac zborurilor aeronavelor de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi autorizărilor tehnice necomerciale.

Carantină pentru navele fluviale şi maritime

Conform actului normativ, se interzice accesul piloţilor la bordul navelor, sosite din zonele de risc roşii/galbene în porturile maritime române, dacă nu dispun de echipament de protecţie stabilit de Direcţia de sănătate publică Constanţa sau dacă navele nu au efectuat perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă de risc roşie/galbenă. Totodată, se interzice accesul navelor maritime şi fluvio-maritime în porturile situate pe Dunărea maritimă, până la efectuarea perioadei de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escală situat într-o zonă roşie/galbenă, în următoarele două zone de staţionare în ancoră: rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagră şi Dunărea, mila marină 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bâstroe.

Distanţă de siguranţă de minimim 1,5 metri în magazine

Prin ordonanţa militară se mai impune ca instituţiile publice şi companiile să marcheze zona destinată accesului cetăţenilor/clienţilor şi suprafaţa de relaţii cu publicul/vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanţe de siguranţă de minimum 1,5 metri. Totodată, administratorii pieţelor agroalimentare au obligaţia de a urmări asigurarea unei distanţe optime între producătorii agricoli, comercianţi şi cumpărători. Mai mult, cei care vând în pieţe sunt obligaţi să poarte mănuşi şi măşti sanitare de protecţie.

Documentele de la autorităţi care expriră, valabile pe toată perioada stării de urgenţă

O altă măsură hotărâtă prin ordonanţă, astfel încât să fie evitate deplasările este aceea ca documentele eliberate de autorităţile publice, care expiră în perioada în care persistă starea de urgenţă, să poată fi preschimbate în 90 de zile de încetarea stării de urgenţă. Ordonanţa militară nr. 3/2020 a adăgat ca în mall-uri să poată fi deschise şi magazinele care vând produse electronice şi electrocasnice, cu condiţia ca livrarea să fie făcută la domiciliul sau sediul cumpărătorului. În acelaşi timp, s-a stabilit că pot fi deschise în centrele comerciale şi magazinele care vând produse şi servicii de optică medicală. Pentru autorităţi, ordonanţa militară instituie şi obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor fără adăpost, precum şi să asigure adăpostirea şi îngrijirea acestora.

Share this Post