2033: Drept inapoi in viitor. (5) Noile competente complementare
Dan Stoica, Director General, Wolters Kluwer Romania
2033. Presiunea economica a anilor ’20 si atitudinea conservatoare a profesiilor juridice au favorizat nasterea competentelor complementare. Tehnologia transforma lumea mai repede decat se asteapta dreptul. Copiii invata inca din scoala primara sa gestioneze conflictele in mod amiabil. MedLex este platforma europeana online de solutionare a disputelor prin mediere si arbitraj. Onorariile platite de cetateni pentru folosirea acestor servicii sunt partial deduse din taxele locale. MedLex a redus cu 40% volumul litigiilor in instantele de judecata. Zeci de miliarde de euro sunt economisite in toata Europa cu timpul care este folosit de oameni in mod constructiv, in locul lunilor si anilor pierduti altadata prin tribunale. Intr-o lume conflictuala, solutiile alternative de rezolvare a disputelor salveaza timp, bani si vieti.
2023. Undeva in Europa. Odata cu miscarea pentru drepturile economice din anul 2015, lumea juridica s-a transformat fundamental. Cu totii ne amintim contributia mediatorilor si arbitrilor la nasterea unei noi generatii de drepturi si de competente digitale. Internetul si sistemele digitale de comunicare sunt suportul principal al unei serii de litigii complexe intre cetateni si stat. Avocatii si judecatorii au fost luati prin surprindere de volumul mare al cererilor adresate instantelor judecatoresti si institutiilor publice. Dar si de noutatea problemelor juridice nascute din tranzactiile care folosesc instrumente digitale. Este nevoie urgent de rezolvarea disputelor juridice fara interventia instantei. National Center for Technology and Dispute Resolution lanseaza proiectul MedLex. Juristi pasionati de tehnologie si antreprenori inventeaza solutii pentru a face fata asaltului de cereri in justitie. Noile instrumente digitale contribuie la nasterea unor profesii aflate la granita dintre tehnologie si drept: managerul proiectelor juridice, expertul in rezolvarea disputelor online, mediatorul virtual, consultantul de riscuri juridice, video-judecatorul de pace.
2013. In prezent. Pentru avocatul care sustine cauza clientului sau in fata instantei, limitarea optiunilor si capacitatea de sinteza sunt virtuti esentiale. El trebuie sa transmita in sala de judecata doar in cateva minute argumentul esential, cel care cantareste cel mai mult in luarea deciziei de catre judecator. Dar nu aceleasi abilitati sunt necesare pentru disputele aflate in faza de negociere si mediere, inainte de a ajunge la judecata. In lumea reala diversificarea optiunilor si inventarea alternativelor constituie un avantaj fata de procedura contencioasa. Partile isi pot realiza astfel interesele principale si pot ajunge la un compromis in privinta lucrurilor secundare. Rolul mediatorului si al consultantului juridic de afaceri este de a inventa solutii care servesc interesele partilor si de a evita un conflict consumator de resurse si timp. Urmatorii ani vor aduce solutii digitale din ce in ce mai accesibile precum si resurse de dezvoltare personala.
2003. In Romania, este publicata prima definitie a conceptului Alternative Dispute Resolution din literatura juridica de specialitate. Traducerea articolului “Negotiation and Mediation in France: The Challenge of Skill-Based Learning and Interdisciplinary Research in Legal Education” al profesorului Alain Lemperor, a fost publicata in Revista Studia nr.1/2 din 2004. Odata cu traducerea articolului am introdus si notiunea de metode alternative de rezolvare a disputelor insotita de un scurt istoric al conceptului, intr-o nota de subsol.
Citeste si:
2033: Drept inapoi in viitor. (4) Avocatii schimba lumea
2033: Drept inapoi in viitor (3). Instantele virtuale
Drept inapoi in viitor: peste 20 de ani (2)
Drept inapoi in viitor: peste douazeci de ani