În ecranul principal Sintact.ro, găsiți întrebările și răspunsurile aici în felul următor. Dați click pe:

în meniul din stânga, apoi pe prima categorie, Întrebări și răspunsuri.

Întrebările și răspunsurile pot fi găsite de asemenea ca rezultate de căutare folosind bara de căutare centrală. Această secțiune, care se mai cheamă și „Q&A” (Questions & Answers) este o serie de probleme juridice întâlnite în practică. Toate țin de interpretarea unor prevederi legale, astfel sunt formulate sub forma de întrebări: Cum se interpretează o anume lege, sau, ce prevederi se aplică într-un anumit caz. Un exemplu: Care este, în anumite situații, diferența între „ordine publică” și „siguranța națională”?

Răspunsurile oferă o soluție rapidă pentru o serie de probleme, astfel încât utilizatorul nu mai trebuie să parcurgă o serie de hotărâri judecătorești sau să citească multe articole doctrinare. În alte cuvinte, munca pregătitoare este deja făcută și utilizatorului i se prezintă direct sinteza, cu care își poate construi argumentația juridică sau să efectueze o operațiune juridică. Atenție: Secțiunea nu este actualizată zilnic – utilizatorul verifică singur aplicabilitatea în timp a prevederilor legale pe care se bazează un anumit răspuns.

Sursele răspunsurilor sunt de trei feluri:

  • Doctrinară – Răspunsurile sunt construite de autori în baza legislației și jurisprudenței
  • Jurisprudențială – Răspunsurile vin direct din interpretările Înaltei Curți de Casație și Justiție în urma unor întrebări preliminare sau a unui recurs in interesul legii. O altă serie de răspunsuri este bazată pe întâlnirile periodice ale Curților de Apel, unde se stabilesc soluții de îndrumare pentru probleme de practică neunitară.
  • Oficială – Unele instituții publice ce au sarcina să elaboreze reguli de aplicare a legii, publică interpretări oficiale pe care le-am preluat pentru eficiența utilizatorului.

Adăugăm periodic întrebări și răspunsuri noi, fără costuri suplimentare pentru abonați. Dacă doriți să vă abonați la această secțiune, luați legătură cu persoana dvs. de contact sau cu office@wolterskluwer.ro.