Data de referință este funcția în mijlocul sus pe ecranul principal, lângă câmpul de căutare full-text:  Când data este setată la o dată din trecut, fondul datei se colorează roz. Această dată influențează toate actele normative din aplicație. O lege veche apare ca fiind în vigoare, o lege nouă nu mai apare sus la rezultatele de căutare. Pentru că, față de data de referință setată, nu a intrat încă în vigoare.

Există unele exceptii, mai ales la marile coduri. Dacă la data afișată caut „codul fiscal”, o sa-mi apare tot Noul Cod fiscal, cu mențiunea că nu a intrat încă în vigoare, așa cum vedeți mai jos:

Sintact.ro afișează prima versiune a legii, care, la 7 februarie 2002, nu a intrat în vigoare (nici nu exista). Observați că se deschide direct codul nou, fără a trece printr-un ecran cu rezultate de căutare. Dacă în Codu fiscal care s-a deschis, jos in dreapta ecranului dați clic pe „Înapoi la rezultatele căutării”,

Se deschide ecranul cu rezultate și primul cod fiscal pe care-l vedeți acolo este cel vechi (cel mai aproape de data setată din 2002). Dar, de ce nu se arată vechiul cod fiscal direct? Pentru că funcția de „rezultate directe” (direct hit) arată pentru o serie de sintagme de căutare mereu Codurile noi. Dacă introduceți „cod fiscal” sau „codul fiscal” se afișează direct noul cod. Aplicația este făcută pentru a ajunge cel mai rapid la rezultatele curente. Codul fiscal nou se consultă mult mai des decât cel vechi, deci pentru sintagma indicată se va afișa codul nou.

În cazul excepțional în care căutați un cod vechi (valabil nu numai pentru codul fiscal, si pentru cel civil, penal, al muncii, și o serie de legi importante precum Legea societăților), atunci necesită ceva efort în plus. Așa este filozofia: Operațiunile curente sunt optimalizate iar cele rare necesită un efort în plus, ca să ajungă utilizatorul per total la o situație optimă.

Pentru a ajunge cât mai repede la Codul fiscal vechi, aveți pe primul ecran o casetă cu Coduri. O deschideți, dând clic pe „mai mult”, și veți vedea după codurile noi toate codurile vechi.