Opțiuni suplimentare, utilizate la căutarea cu text complet.

La căutare, sunt luate în considerare cifrele și caracterele de tipul cratimei (-), apostrofului (‘) etc.

Se pot scrie denumiri de tipul Natura 2000, ISO 2001, O’Brien, dar și numere de referință, de exemplu,  31/1990.

Se pot folosi și caracterele speciale:

? – înlocuiește orice semn și

* – înlocuiește o succesiune de caractere.

Atunci când scrieți unul sau mai multe cuvinte, puteți alege cum vor apărea unele în raport cu altele. Pentru aceasta, puteți folosi operatorii logici, care se scriu cu MAJUSCULE (sau cu ajutorul simbolurilor) între cuvinte (grupuri de cuvinte):

AND (spațiu): operator implicit – permit căutarea de documente în care apar cuvintele indicate, indiferent de ordine și de apropiere. După ce introduceți, de exemplu:

impozite AND taxe

impozite taxe

– au fost căutate documente care conțin cuvintele „impozite” și „taxe”, indiferent de ordinea lor sau de cât de aproape se află unul de altul sau de toate variațiile lor flexionare.

OR (sau ||): permite căutarea de documente în care apare cel puțin unul dintre cuvintele (un grup de cuvinte în ghilimele) separate de operatorul OR. După ce introduceți, de exemplu:

impozite OR taxe

impozite || taxe

– au fost căutate documente care conțin cel puțin cuvântul „impozite” și cel puțin cuvântul „taxe” sau și „impozite” și „taxe”, indiferent de ordinea lor sau de cât de aproape se află unul de altul sau de toate variațiile lor flexionare.

NOT (! sau -): permite căutarea în documente care conțin cuvântul (sau grupul de cuvinte în ghilimele) aflat înaintea operatorului și, care, în același timp, nu conțin cuvântul (sau grupul de cuvinte în ghilimele) de după operator. După ce introduceți, de exemplu:

impozite NOT taxe

impozite !taxe (semnul exclamării fără spațiu, înainte de cuvântul „taxe”)

impozite -taxe (cratimă fără spațiu, înainte de cuvântul „taxe”)

– au fost căutate toate documentele care conțin cuvântul „impozite” cu toate variațiile flexionare și, care, în același timp, nu conțin cuvântul „taxe”.

Atenție! Pentru a dezactiva funcționarea operatorului – acesta trebuie să fie precedat de caracterul /

Caracterele suplimentare, care influențează rezultatele căutării

” ” (ghilimele) – aceste caractere pot marca un grup de cuvinte. Când scrieți mai mult de un cuvânt în ghilimele, de exemplu, „tribunale municipale”, înseamnă că acestea vor fi căutate cu respectarea vecinătății, ordinii și  cu respectarea formelor flexionare;

~ (tildă) – folosește la căutarea de expresii vagi, adică în situații în care Utilizatorul nu este sigur cum ar trebui scris cuvântul căutat. După ce introduceți, de exemplu:

Sosnowski

~ (tildă) și un număr  – folosește la căutarea unor grupuri de cuvinte (mai multe de 1, scrise în ghilimele), aflate la distanța indicată de număr. După ce introduceți, de exemplu:

transport animale”~10

– sunt căutate documente care conțin cuvintele „transport” și „documente”, aflate la o distanță de 10 cuvinte unul de altul;

^ (accent circumflex) – folosește la modificarea importanței documentului în lista aferentă cuvântului indicat,

în grupul cuvintelor căutate. După ce introduceți, de exemplu:

transport^4 rutier

– documentele care conțin cuvântul „transport”, în timpul căutării, vor fi considerate drept cele mai importante și vor apărea la pozițiile superioare ale listei de căutare. Cu cât este mai mare valoarea numerică, cu atât expresia marcată cu simbolul ^ este mai relevantă. Există și posibilitatea stabilirii relevanței unei expresii. Dacă scrieți în câmpul de căutare:

transport rutier”^4 „transport aerian

documentele care conțin expresia „transport rutier” vor fi considerate mai relevante la căutare.