Sintact.ro conține peste 10 milioane hotărâri judecătorești. Asemenea cantități necesită mijloace noi pentru trierea spețelor relevante. De aceea, secțiunea de Jurisprudență din Sintact.ro oferă o serie de filtre prin care utilizatorul poate ajunge cât mai rapid la rezultate relevante.

În Biblioteca Juridică, Căutarea avansată și în orice listă cu rezultate de căutare de jurisprudență, aceste filtre pot fi aplicate cu un clic. Mai jos, explicăm filtrarea într-o listă de rezultate.

De exemplu, vreau să știu dacă există jurisprudență despre abuzuri din partea management-ului in conflicte de munca. Introduc în câmpul de căutare: „abuz manager” și obțin o listă cu rezultate. Dau clic pe categoria „jurisprudență” în meniul din stânga. Obțin o listă mult prea mare pentru a fi parcurs manual dar și cu multe rezultate irelevante, deoarece nu mă interesează abuzuri în alte contexte.

Mai jos în lista cu filtre, pe partea stânga, văd filtrul „Obiect dosar”. Dau clic pe „plus-ul” sub lista, apare acest ecran și selectez opțiunile dorite:

 

Cu ajutorul acestui filtru, am redus dramatic numărul de rezultate, făcându-le în același timp mai relevante. Atenție însă la alegerile pe care le faceți – din cauza faptului că datele de filtrare vin din ECRIS, sistemul instanțelor de judecată, și faptului că unii grefieri aleg să înregistreze o hotărâre altfel decât alți colegi, nu există o denumire unitară în toate conceptele. Este posibil ca o hotărâre este înregistrată sub „Pretenții” în timp ce o hotărâre similară primește o etichetă mai specifică. Și nu uitați că, mai ales în penal, noile coduri și vechile coduri au obiecte distinse pentru aceleași fapte. Un exemplu vedeți mai jos: