Inherit the Wind – Procesul Maimutelor (1960)

Wkro/ June 21, 2013/ Filme de vazut

Inherit the windAutor: Stefan GHEORGHIES

Intr-un mediu bazat pe conflicte, legea este singura care poate interveni si restabili situatia anterioara. Indiferent de absurditatea conflictului, indiferent de natura confruntarii, norma imperativa este cea care trebuie respectata cu strictete. Insa, ce se intampla atunci cand insasi legea este nedreapta si nu tine cont de drepturile fundamentale ale omului?

Ajungem astfel la renumita productie Inherit the Wind, in regia lui Stanley Kramer, mult mai cunoscut sub numele de Procesul Maimutelor. Filmul lui Kramer priveste vesnica disputa dintre stiinta si religie, disputa ilustrata printr-o poveste reala a unui proces din 1925. Legea din micul orasel american este cea care interzice, in mod illicit, orice forma de manifestare si raspandire de materiale care contravin religiei. De altfel, legea nici nu se bucurase de o atentie sporita din partea autoritatilor pana in momentul in care liderul comunitatii locale spirituale a denuntat activitatea unui profesor de la scoala locala pentru ca preda teoria evolutiei. Inherit the Wind depaseste disputele juridice prezente in alte productii din acea perioada prin aceasta tematica a judecatii divine aduse in fata judecatii instantei. Tabloul juridic de exceptie este insa conturat si de interpretarile magistrale ale celor doi actori principali: Spencer Tracy si Fredric March.

Bertram Cates (Dick York) este un profesor care preda elevilor sai teoria evolutiei. Acesta nu este constient de activitatea din spatele cortinei, intreprinsa de preotul din micul orasel, preot care il denunta autoritatilor din cauza activitatii sale. In mod ciudat, aceasta fapta era prevazuta de legea penala, implicit consta in actiunea de a „predica” teorii/ concepte care contraveneau religiei. Procesul care se contureaza in fiecare zi de arest a lui Cates starneste o adevarata isterie nationala, din partea statului fiind anuntata implicarea procurorului Matthew Harrison Brady (Fredic March), cunoscut pentru abilitatile sale juridice, dar si politice. Cu toate acestea, Cates se bucura de sprijinul unui ziar important care ii asigura asistenta juridica in persoana lui Henry Drummond (Spencer Tracy), un avocat care face parte din generatia lui Brady, renumit pentru cei peste 40 de ani de activitate in domeniu. Astfel, procesul care in cele din urma avea sa inceapa se anunta o batalie pe viata si pe moarte intre cele doua tabere. In mod inevitabil, luptele din spatele scenei capata o amploare si mai mare, iar, in acest razboi dus in fata instantei de judecata, Brady si Drummond dezbat ideologic concepte umane fundamentale.

Inherit the Wind straluceste la toate capitolele, fie ca vorbim despre scenariul pur si simplu perfect, presarat cu replici acide si inspirate, fie ca vorbim despre distributia de exceptie. Cu privire la actorii care transpun povestea si ii dau viata, nu pot decat sa remarc rolul magistral al lui Spencer Tracy. Avocatul pe care il interpreteaza este un fin cunoscator al legii, un om corect si care duce in spate experienta unor cauze dificile pe care le castigase. Insa, poate ca cel mai important aspect de care beneficiaza Drummond este carisma. Este vorba despre acea carisma necesara oricarui avocat, acea carisma care, in combinatie cu talentul, poate face minuni in sala de judecata, poate rasturna situatii sau poate influenta juriul. Drummond este aparatorul perfect pentru Bertram Cates. Ipotezele pe care le aduce in dezbateri, modul in care controleaza instanta de judecata, la modul metaforic, dar si maniera in care il „manipuleaza” pe Brady nu demonstreaza decat maretia acestui avocat-actor in incercarea sa de a gestiona o situatie fara precedent.

Procesul Maimutelor

Instanta de judecata are o misiune dificila in a transa cazul lui Cates. In lipsa de precedent, libertatea de „miscare” acordata partilor este una ridicata. De altfel, intreaga disputa dintre stiinta si religie ar fi trebuit sa implice posibilitatea administrarii oricarui mijloc de proba. Cu toate acestea, lui Drummond ii sunt respinsi anumiti martori profesori universitari si cercetatori, iar optiunile de care acesta dispune pentru a-si apara clientul sunt limitate. In acea mica societate rupta de restul lumii, credinta in Dumnezeu este mai presus de lege, iar procesul ajunge sa se transforme intr-un eveniment similar judecatii divine. Interesante, pe langa scenele dinamic dialogate, sunt si relatiile umane din culise; fac trimitere aici la fiica preotului, logodnica inculpatului. Ea este cea care joaca un rol fundamental in acest proces, fiind nevoita, la un moment dat, sa aleaga intre tatal ei si viitorul sot atat in particular, cat si in boxa martorilor.

Inherit the Wind este un film complex care face apel la toate laturile posibile, pornind de la personalitatea nu atat de puternica a procurorului Brady, pana la relatia dintre un tata sever si fiica sa.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.