Monitorul Oficial al Romaniei

Wkro/ June 26, 2013/ Articole

Monitorul Oficial IstoricAutor: Stefan GHEORGHIES

Monitorul Oficial al Romaniei este publicatia oficiala a statului roman, in care se publica actele prevazute de Constitutie: legi, hotarari, motiuni, decrete, ordonante de urgenta etc. si alte acte mentionate de legea de organizare si functionare a Monitorului Oficial. Insa, in spatele acestei publicatii oficiale se ascunde o adevarata traditie care dateaza tocmai din 1832, si care a supravietuit sub o alta denumire perioadei comuniste, revenind dupa 1989 la formula initiala, sub denumirea binecunoscuta.

Urmas al „Curierului romanesc”, infiintat de I. Eliad Radulescu in 1829, „Buletin gazeta administrativa” apare in perioada 8-20 decembrie 1832, sub indrumarea aceluiasi I. Eliad Radulescu. Trecerea de la formatul de gazeta la un veritabil Buletin aflat in subordinea statului a fost impusa prin dispozitiile Regulamentului organic, in Tara Romaneasca in perioada 8-20 decembrie 1832, iar in Moldova in perioada 22 iunie-4 iulie 1833. Astfel, pentru Tara Romaneasca „se va alatura la Ministerul trebilor din launtru o tipografie cu indatorire de a publicui buletinurile prin care se vor da in cunostinta publicului acturile legiuitoare”, un paragraf asemanator fiind destinat si Moldovei. Interpretarea dispozitiilor Regulamentului organic impunea de fapt o concesionare a tiparirii ziarului unei tipografii particulare, plata fiind in sarcina Ministerului trebilor din launtru. Conform jurnalului de organizare, Buletinul trebuia sa apara de doua ori pe saptamana, insa, dupa lansarea primului numar s-a ajuns ca in 1832 sa apara 4 numere saptamanale. Specific perioadei, Buletinul era tiparit cu litere chirilice, de abia in 1839 primele litere latine fiind amestecate cu cele chirilice.

In timpul revolutiei de la 1848, Buletinul apare cu intreruperi mari, tot in aceeasi perioada denumirea acestuia fiind schimbata ori de catre redactie, ori de catre editura, in „Foaie oficiala pentru sechestre si licitatii” timp de o zi (Buletinul Nr. 33), cu toate ca avea ca si continut aceleasi acte. De-a lungul anilor urmatori, publicatia s-a confruntat cu probleme rezultate din cresterea volumului de acte publicate, precum si cu eterna problematica a mixturii literelor latine cu cele chirilice. O alta masura a vizat eliminarea anunturilor cu caracter politic din Buletin. Nu dureaza mult pana ca Monitorul Oficial sa fie trecut in subordinea Ministerului Internelor (5 octombrie 1853), urmand sa se organizeze o licitatie pentru tiparirea acestuia (pana atunci era tiparit de colegiul Sf. Sava).

Schimbarea de regim politic din 1866 influenteaza pozitiv Monitorul Oficial. Acesta este tiparit din nou la Imprimeria Statului dupa ce fusese concesionat. Anularea contractului a starnit controverse in perioada respectiva, fiind reprezentativa pozitia ministrului de interne din acea perioada, D. Ghica: „Mie, d-lor, imi pare forte reu sa nu ved pe unii pusi in positiune a se imbogati cu milionele precum putea fi pentru d. Catargiu acesta concesiune; dera nu-mi este permis mie sa fac pe generosul cand este vorba de banii Senatului”.

Anul 1919 se face remarcat prin introducerea calendarului Gregorian pe ziua de 1 aprilie, astfel ca in luna aprilie Monitorul a avut mai putine numere. La 20 aprilie 1927 apare o noua lege de organizare care confera Monitorului Oficial liniile de dezvoltare mult dorite. Astfel, Monitorul Oficial urma sa apara in trei parti: partea intai, intitulata „Monitorul oficial, parte oficiala” (care cuprindea legi, decrete, jurnalele Consiliului de Ministri, „deciziunile si orice alte publicatiuni oficiale de ordin public”); partea a doua, intitulata „Monitorul Oficial, Desbateri parlamentare”; partea a treia, intitulata „Monitorul Oficial, partea insertiunilor administrative, judiciare, comerciale, particulare si Buletinul birourilor de presa ale Statului”.

In 1929, Monitorul Oficial se bucura de o modificare in ceea ce priveste forma de organizare a Directiunii Generale; redactarea si alcatuirea ziarului sunt atribuite in sarcina Redactiei Monitorului Oficial. In aceasta schimbare, Monitorul capata personalitate administrativa si comerciala, jucand un rol din ce in ce mai important in viata statului. Acelasi an este marcat de o reuniune a Consiliului de Ministri in care se discuta exclusivitea denumirii de Monitor Oficial.

In perioada comunista, publicatia oficiala a statului roman a suferit modificari sub mai multe aspecte. Astfel, Decretul nr. 66 din 22 februarie 1949 prevede disparitia Monitorului Oficial, locul acestuia fiind luat de Buletinul Oficial al Republicii Populare Romane, in care se publicau: legile votate de Marea Adunare Nationala a Republicii Populare Romane;  decretele emise de Prezidiul Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romane; decretele si deciziile cu caracter normativ. Denumita intreprindere de stat, Monitorul Oficial s-a scindat in Intreprinderea industriala de stat „Imprimeria Nationala”, care a functionat pe langa Consiliul de Ministri, si Intreprinderea industriala de stat „Imprimeria Centrala”, care a functionat pe langa Ministerul de Finante.

Dupa caderea regimului comunist, se revine la denumirea binecunoscuta; Monitorul Oficial R.A. este infiintat in 1991 si continua editarea publicatiei oficiale a statului roman. In prezent, publicatia Monitorul Oficial al Romaniei este structurata in 7 parti care cuprind: partea I: legile si alte acte adoptate de Parlament, decretele presedintelui, hotararile si ordonantele Guvernului, actele Curtii Constitutionale etc.; partea a II-a: stenogramele sedintelor Camerei Deputatilor, Senatului si ale sedintelor comune; rapoartele prezentate Parlamentului de catre autoritatile publice; partea a III-a: publicatii si anunturi; partea a IV-a: publicatii ale agentilor economici; partea a V-a: contractele colective de munca la nivel national si de ramura; partea a VI-a: actele privind achizitiile publice.

Surse:

  1. Decretul nr. 66 din 22 februarie 1949 pentru infiintarea Buletinului Oficial al Republicii Populare Romane si incetarea aparitiei Monitorului Oficial- http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=27843
  2. Monitorul Oficial R.A. – http://www.monitoruloficial.ro/
  3. Monitorul Oficial 1832-1932 – http://www.slideshare.net/gruianul/monitorul-oficial-1832-1932
  4. Wikipedia – http://ro.wikipedia.org/wiki/Monitorul_Oficial
Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.