Fracture – Ruptura (2007)
Autor: Stefan GHEORGHIES
If you look close enough, you’ll find everyone has a weak spot.
Frumosul si spectaculosul sistem judiciar de peste ocean, cel putin asa cum este prezentat pe marile ecrane, constituie o sursa permanenta de inspiratie pentru scenariile de filme iesite din monotonia proceselor lipsite de orice urma de pasiune din partea celor implicati.
La origine, aceasta lupta se duce intre bine si rau, intre “fortele binelui”, reprezentate de legile statului menite sa restabileasca ordinea sociala, si “fortele raului”, infractorii, cei care au produs un prejudiciu prin intermediul faptelor savarsite. Bineinteles, vorbim aici despre latura penala a dreptului, deseori o sursa de inspiratie pentru multi scenaristi americani care nu fac decat sa infloreasca realitatea si sa-i confere o nuanta de poveste legendara.
Fracture (Ruptura) este o productie originala, o poveste care nu straluceste, asa cum suntem obisnuiti in prezentul filmelor de duzina, prin efecte speciale, prin scene in care regizorul isi expune intregul talent in incercarea de a captura cadrele potrivite; Fracture sta pe temeliile unui scenariu bine scris, un scenariu marca Daniel Pyne si Gleen Gers ce este transpus pe marele ecran prin intermediul unei distributii de exceptie. Gregory Hoblit este regizorul Fracture, un nume mare al cinematografiei americane, numele care sta in spatele unor alte productii precum Primal Fear din anul 1996 sau Hart’s Wat, ce-l are in rolul principal pe Bruce Willis.
Firul epic urmareste povestea unui tanar procuror, Willy Beachum (Ryan Gosling), care tocmai primise o oferta de a trece in sectorul privat si de a incepe, practic, o noua cariera. Nu dureaza mult pana ca Willy Beachum sa accepte noul post, insa lucrurile se complica cand in scena intra cazul lui Ted Crawford (Anthony Hopkins), aparent o simpla tentativa de omor. Dosarul pare mai mult decat sigur pentru Beachum, fapt pentru care, desi era pe punctul de a parasi Procuratura, preia cazul mai mult din orgoliu decat pentru a face dreptate. Dar se pare ca dosarul solid, ce cuprindea ca probe o marturisire verbala, precum si arma crimei, ajunge sa fie subtiat in timpul procesului indeajuns de mult pentru a-l elibera pe acuzat, un prosper inginer – om de afaceri Ted Crawford. Cu un dosar care trebuie refacut din temelii, tanarul procuror care cazuse in capcana inteligentului Crawford nu poate decat sa spere ca sotia faptuitorului sa-si revina din coma, arma crimei fiind de negasit, iar interventia detectivului nu face decat sa incurce si mai rau lucrurile intrucat acesta avea o aventura cu sotia acuzatului.
Fracture este un film de exceptie care aduce in atentia publicului si o latura des intalnita in sistemele judiciare de pretutindeni. Exceptiile de la regula, atat de dragi oricarui student la drept in timpul anilor de studiu, joaca un rol important in apararea lui Ted Crawford, o minte diabolica, s-ar putea zice, care nu face decat sa se joace cu paragrafele din legea penala in scopul propriului interes.
Anthony Hopkins a fost alegerea potrivita pentru un astfel de rol si, desi are la activ si roluri pozitive, cred ca lui Hopkins i se potriveste aceasta tipologie a criminalului capabil sa manipuleze un intreg sistem pentru a scapa nepedepsit. Insa ceea ce nu poate anticipa nici macar Ted Crawford, briliantul inginer milionar, este pasiunea si talentul unui procuror in ascensiune, Willy Beachum.
Ryan Gosling, desi cunoscut mai mult pentru roluri ce nu implica foarte multa activitate intelectuala, are o interpretare de exceptie. Personajul sau este unul simplu, in aparenta, insa acest caz scoate la inaintare adevaratele talente ale procurorului Willy Beachum: dedicare pentru cauza, perseverenta, loialitate si, mai presus de toate, dorinta pentru dreptate. Willy isi pune in pericol intreaga cariera in momentul in care refuza sa renunte la cazul Crawford si, nespecific unui tanar orgolios, renunta si la orice aspect material si se dedica intru totul cauzei de a-l trimite dupa gratii pe Ted Crawford.
Scenariul Fracture da dovada de o ingeniozitate iesita din comun, o ingeniozitate specifica acestor filme cu profil juridic. Nu putem compara Fracture cu alte productii destinate publicului larg care au facut senzatie poate prin intermediul unei povesti emotionante cu iz romantic, dar aceasta sete de dreptate, aceasta lupta intre bine si rau, cu victoria finala a binelui, introduce orice film juridic intr-o dimensiune morala superioara.
Fracture este in acelasi timp si dovada faptului ca oricine poate citi o lege si poate invoca diverse articole, exceptii enumerate exhaustiv, dar numai un jurist poate indoi legea (asa cum frumos suna in engleza, “to bend the law”).
Fracture (2007)
Pingback: Fracture (2007) | Cineblog