Spune intotdeauna adevarul in instanta

Admin/ October 17, 2014/ Articole

Spune adevarulArticol preluat de pe situl www.castigaprocese.ro. Autor: Adrian Neacsu

Observ declaratii false in prezentarile avocatilor aproape in fiecare zi. Aceste prezentari denatureaza faptele, denatureaza legea, sau amandoua, si, adesea, este foarte clar ca nu e nicio eroare ci pura intentie.

De obicei nu vorbesc despre regulile de etica pe acest blog, pentru ca presupun ca le cunoasteti, vreti sa le urmati, si nu trebuie sa vi le reamintesc. Daca esti tentat sa spui ca in cadrul unei argumentari juridice poti cita in mod eronat textele de lege sau hotararile judecatoresti pentru ca asta ar face ca argumentele tale sa reziste mai bine impreuna, presupun ca stii ca ai incalca obligatiile etice daca ai face asa intr-o prezentare sau intr-un argument oral. Daca esti tentat sa spui ca faptele sunt invers decat sunt, presupun ca deja stii ca este gresit.

Astazi iti voi spune de ce este si prostesc.

Este stupid sa minti in instanta pentru ca mai devreme sau mai tarziu iti va distruge cariera. Din perspectiva judecatorului – ocupat cu multe cauze de rezolvat – functia pe care tu ca avocat o indeplinesti este sa ii oferi informatii folositoare si exacte. Functia ta este sa pui impreuna faptele, sa aplici legea, si sa explici analiza ta judecatorului intr-o maniera care sa-l ajute sa inteleaga cauza si sa-ti inteleaga punctul de vedere juridic. Toata lumea intelege ca esti avocat pentru o singura parte si va tine cont de asta; normal, sustinerea ta intr-o directie va fi echilibrata de cealalta parte.

Cand minti vei fi prins. Vei fi prins imediat daca judecatorul, grefierul, oponentul tau sunt atenti. Pe termen lung vei fi prins cu siguranta. Nimeni nu scapa cu minciuna asa mult pe cat crede. Si cand esti prins mintind, credibilitatea ta este pierduta. Poti scapa de sanctiuni, dar judecatorul nu va mai dori sa te mai asculte. Aceasta compromite capacitatea ta de a mai castiga in cauza in care ai mintit, sau chiar de a mai castiga ceva in fata acelui judecator. Cand capeti o reputatie de mincinos, iti vei distruge capacitatea de a dezbate credibil orice alta problema juridica, in fata oricarui, pentru totdeauna.

Ca multe alte reguli de conduita, regulile de etica juridica nu limiteaza ce poti face; de asemenea, te protejeaza de a te distruge prin urmarirea impulsurilor tale de moment. Te ajuta sa supravietuiesti.

Spune intotdeauna adevarul in instanta.

———————————————

* Acest material reprezinta o adaptare libera a articolului apartinand lui Kirby Griffis si publicat pe http://briefright.com// sub titlul On telling the truth. CastigaProcese.ro publica in exclusivitate in Romania articole despre legal writing, despre abilitatile avocatilor de instanta, despre stilul judiciar, despre forma si structura actelor judiciare, despre tehnica si arta comunicarii judiciare. CastigaProcese.ro este furnizor de know-how, tehnici si abilitati de legal writing si solutii integrate de consultanta si asistenta pentru litigatori.

Daca sunteti interesati de mai mult, sunteti invitati sa participati la primul atelier public despre tehnicile de convingere a instantei: Convinge Judecatorul….in 10 pasi practici by Adrian Toni Neacsu. Atelierul, cu un numar limitat de locuri, va avea loc sambata, 25 octombrie.

Convinge Judecatorul

In premiera pentru Romania, Adrian Toni Neacsu abordeaza in mod practic elemente de legal writing si va propune sa aflati cum doar in 10 pasi simpli fiecare avocat isi poate controla calitatea comunicarii judiciare in instanta. Autorul va propune mai mult decat o serie de sfaturi: o adevarata metoda de comunicare judiciara. Este o metoda practica, orientata spre eficienta si succes individual. Este o metoda ce are drept valori fundamentale pragmatismul, realismul, minimalismul si dezambiguizarea.

Share this Post