The Judge – Judecatorul (2014)

Wkro/ February 6, 2015/ Filme de vazut

The JudgeAutor: Stefan Gheorghies

Defend your honor.

Judecatorul este actorul principal in majoritatea sistemelor judiciare. Responsabilitatile cu care este investit un judecator devin mai importante decat persoana in sine. Bineinteles, pornim de la prezumtia ca judecatorul este un reper moral pentru intreaga societate, iar cunostintele de specialitate acumulate si aplicate nu fac decat sa contributie la infaptuirea actului de justitie in manierea cea mai pozitiva posibila.

The Judge, in regia lui David Dobkin, constituie un exemplu de productie juridica contemporana de exceptie care imbina latura umana a profesiei cu rigorile pe care legea le impune.

Hank Palmer (Robert Downey Jr.) este avocat intr-o mare metropola americana, aparent un detinator al cheii reusitei in cariera. Insa, dincolo de aparentele unui avocat de succes se ascund numeroase fantome ale trecului. Casatorit, dar in pragul divortului, tata iubitor, dar aflat intr-o rutina dezastruoasa pentru viata de familie, Hank primeste vestea decesului mamei sale. Intoarcerea in orasul natal este cu atat mai dureroasa cu cat relatia cu tatal sau nu era una dintre cele mai bune. Magistrat de 42 de ani in micul orasel american, Judecatorul, precum era poreclit, Joseph Palmer (Robert Duvall) este puternic afectat de trecerea in nefiinta a sotiei sale.

Reintoarcerea lui Hank starneste vechi discutii in familie, iar relatia dintre tata si fiu nu pare a gasi o cale de impacare. Situatia se complica si mai mult dupa ce Judecatorul este acuzat de uciderea unui fost condamnat de curand eliberat din detentie. Prins intre relatia client-avocat, dar si in conflictul personal cu tatal sau, Hank va incerca sa dovedeasca faptul ca Judecatorul este nevinovat.

The Judge este un film juridic care imbina latura umana a profesiei de judecator cu cea profesionala. In primul rand, avem relatia conflictuala dintre tata si fiu, Hank fiind cel care ii reprosa tatalui sau faptul ca fusese cu mult prea dur in timpul copilariei si adolescentei sale. Profesia de avocat in marea metropola nu era pe placul Judecatorului, considerand ca activitatea desfasurata de fiul sau nu era demna de numele familiei. Dincolo de aceasta stare din care nu parea sa rezulte nimic bun, lucrurile se complica cand Hank afla de anumite probleme de sanatate ale tatalui sau.

the-judge-still

Astfel, ajungem la cea de-a doua latura a profesiei. Problema care se ridica in noile conditii era daca Judecatorul, cu starea de sanatate destul de subreda, mai era apt sa isi exercite profesia. Cazul in care era acuzat de uciderea cu intentie a fostului condamnat pare a se plia pe ideea ca Joseph Palmer a fost constient de actiunile sale, iar in ceea ce priveste activitatea procurorului singura problematica era de a dovedi intentia savarsirii faptei. Hank intuieste acest lucru, insa lucrurile se complica din ce in ce mai mult cu cat Judecatorul nu pare a fi deloc dornic de cooperare cu avocatul sau.

Productia lui Davind Dobkin dezvolta ingenios mai multe coordonate centrale. Dincolo de aspectele uneori rigide ale unui film juridic, sunt inserate cu multa precizie detaliile unei relatii conflictuale dintre tata si fiu. Poate ca profesia de avocat a fiului fusese marcata de dorinta de a primi recunoastere din partea parintelui sau, dar dincolo de aparenta succesului in cariera se ascund numeroase povesti dureroase pe care nimeni nu era dispus sa le uite.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.