A Civil Action – Avocatul (1998)
Autor: Stefan GHEORGHIES
Justice has its price.
Atat raspunderea civila, cat si raspunderea penala intra in actiune ca urmare a comiterii unor fapte ilicite care aduc atingere unor valori sociale ocrotite de lege. Daca pe latura civila avem ca forma de reparatie des-auzitele „daune”, pe latura penala avem pedeapsa, institutie fundamentala a dreptului penal. Deseori avem aceasta separatie a ramurilor de drept si in randul avocatilor, de unde ajungem la povestea filmului care-l are in rolul principal pe John Travolta. In regia lui Steven Zaillian, A Civil Action se desprinde din tiparul productiilor despre avocati de succes si patrunde astfel intr-o lume cu totul noua pentru Jan Schlichtmann (John Travolta). Acest avocat specializat pe vatamari corporale va fi nevoit sa abordeze un caz pe latura civila, un domeniu (desi termenul e impropriu folosit) care aduce multe schimbari de-a lungul filmului in caracterul acestuia. A Civil Action nu se impotmoleste in legi, in citari de articole si nici nu prezinta acea complexitate care sa-l faca accesibil numai unui public specializat. Accentul cade pe mica firma de avocatura din care Jan Schlichtmann face parte, o firma formata inainte de toate din prieteni care lupta impreuna pentru fiecare client.
Vatamarea corporala este o infractiune care se bucura de un regim juridic aparte in practica, dar si de o atentie sporita din partea oricarui mic avocat precum Jan Schlichtmann (John Travolta). Acest avocat-actor-vedeta de televiziune locala reuseste, alaturi de echipa sa, sa adune castiguri impresionante din cazurile diverse pe care le castiga pe banda rulanta. De altfel, carisma, chiar si jocul actoricesc din sala de judecata, au un rol important in castigarea compasiunii juriului pentru partea vatamata. Jan este un om de succes in micul sau univers si se crede invincibil. Insa chiar si aceasta coordonata divina nu poate dura la nesfarsit si astfel trecem in planul propriu-zis al filmului, implicit cazul pe care Jan il preia in speranta de a scoate un profit impresionant. Intr-un mic orasel american multi copii au murit de-a lungul timpului, parintii lor banuind ca este vorba de o poluare a apei din panza freatica, datorata deversarilor de la fabricile din zona. Jan Schlichtman preia cazul acestor oameni simpli si cu toate ca latura civila ii este relativ necunoscuta, implica in aceasta lupta juridica multe fonduri destinate scopului final de a dovedi poluarea din zona. Insa, fiind o firma mica, nu va dura mult pana ca datoriile sa ajunga la un nivel impresionant, iar Jan sa se trezeasca locuind cu chirie intr-un apartament mizer si luptand orbeste cu corporatii mult prea puternice pentru un simplu avocat de rand.
A Civil Action aduce in atentie, pe langa suferinta cauzata parintilor de pierderea propriilor copii, si o coordonata fundamentela pentru serviciile oricarui avocat: onorariul. Se face astfel trimitere la lacomia avocatilor care pun mai multa speranta in castigurile proprii decat in victoria proceselor in care isi reprezinta clientii. Jan Schlichtmann parcurge un drum interesant, de la suprematia banilor, la dedicarea completa pentru cauza. El va cheltui foarte multi bani pentru a castiga cazul aparent imposibil de dovedire a poluarii din micul orasel american, dar in acelasi timp va fi si o cursa spre falimentul personal. Din aceasta lupta Jan va iesi un invingator, chiar daca in mod indirect, insa isi va fi dovedit pasiunea pentru profesie pana la deznodamant.
Cu doua nominalizari la Oscar, A Civil Action reuneste o distributie de exceptie (Robert Duvall, Tony Shalhoub, William H. Macy, John Lithgow) care confera intregului film o nota de originalitate sporita. Iar aceasta distributie intra perfect in sablonul creat de scenariu, rezultatul final fiind o productie de colectie pentru iubitorii genului.