A Man for All Seasons – Un om pentru eternitate (1966)

Admin/ October 10, 2012/ Filme de vazut

A man for all seasons

Autor: Stefan GHEORGHIES

Dreptatea este valoarea suprema atunci cand vine vorba de judecata. Insa aceasta judecata dreapta trebuie infaptuita de oameni drepti. Ce s-ar intampla daca nu s-ar tine cont de legi, iar fiecare si-ar adapta comportamentul in societate dupa bunul plac?

Desi in prezent ne bucuram de legi riguroase care asigura ordinea sociala, au existat si vremuri in care legea putea fi calcata in picioare de catre nobili, regi si mari functionari ai statului. Astfel ajungem in Anglia secolului al XVI-lea, in timpul domniei lui Henric al VIII-lea, intr-o societate in care rupturile intre clasele sociale sunt mai mult decat evidente, iar adesea interesul celui mai mare om in stat primeaza chiar in fata legii. A Man for All Seasons nu urmareste insa viata regelui Henric al VIII-lea si nu abordeaza nici istoria regatului condus de acesta. In centrul productiei sta o disputa juridico-religioasa nascuta din dorinta regelui de a divorta si de a se recasatori cu amanta sa. Planul sau este insa dat peste cap de faptul ca are nevoie de acordul Papei pentru a divorta, biserica aflandu-se sub autoritatea Papei de la Roma. In regia lui Fred Zinnemann, A Man for All Seasons aduce in atentia spectatorului o lume cu totul diferita, o societate in care legea facea distinctie intre clasele sociale.

Firul narativ este situat in Anglia anilor 1500, o Anglie condusa de Henric al VIII-lea (Robert Shaw), un om cunoscut pentru aventurile sale cu diverse amante si, in general, o viata excentrica asa cum este ilustrata in cadrul filmului. Insa faptul ca sotia sa, vaduva fratelui sau, este sterila, il face pe Henric sa caute solutii pentru a divorta de aceasta si ajunge in cele din urma la Sir Thomas More (Paul Scofield), un judecator marcat de o corectitudine si  moralitate, unice in intreg regatul. Sir Thomas More avanseaza ierarhic in timpul domniei lui Henric, ajungand Cancelar, insa demisioneaza in momentul in care regele ii cere sa-l ajute sa divorteze, ajutor refuzat de Sir Thomas. Aceasta ruptura a lui Thomas fata de ideile regelui ii vor aduce ani de detentie in scopul de a recunoaste actul Parlamentului prin care Biserica se rupea de sub autoritatea Papei si, implicit, de a fi de acord cu divortul. Insa intr-o tara in care legea putea fi incalcata de cei care ar fi trebuit sa o ocroteasca, Sir Thomas More ajunge sa fie martirizat pentru cauza sa dreapta, fiind condamnat si executat in cele din urma pentru inalta tradare.

A man for all seasons -  Un om pentru eternitate

A Man for All Seasons a castigat 6 premii Oscar, bucurandu-se in acelasi timp si de alte doua nominalizari; urmarind intreaga lista de premii si nominalizari nici nu se pune problema calitatii acestei productii unice. Pe langa citarea diverselor legi ale vremii si o vaga prezentare a sistemului judiciar, avem de-a face cu un dialog de exceptie dublat de un scenariu bine construit. Sir Thomas More se bucura de sprijinul unui actor extraordinar, insa ceea ce-i confera veridicitate acestui personaj istoric este personalitatea marcanta bine transpusa pe marele ecran. Pledoariile lui Sir Thomas, chiar si conversatiile din sanul familiei sale, sunt saturate de principii morale si juridice care astazi fac obiectul normalului. Dreptul la viata, dreptul la opinie, dreptul la libertate si multe altele se pot desprinde din dialogurile in care Sir Thomas More este interlocutor, valori pe care nu i le respecta nimeni insa. Nimeni nu ii poate lua dreptul la propria opinie, nici macar regele, iar in toata aceasta lupta solitara impotriva celor mai puternici oameni ai statului rezista cu o tarie de neimaginat chiar si pentru cei apropiati lui. Moartea sa nu va face decat sa sublinieze faptul ca legea nu face distinctie intre oameni, iar cei responsabili de aceasta executie vor da socoteala in cele din urma.

A Man for All Seasons (1966)

Share this Post

1 Comment

  1. Pingback: A Man for All Seasons (1966) | Cineblog

Comments are closed.