Absence of Malice – Fara rautate (1981)

Wkro/ March 7, 2014/ Filme de vazut

Absence of maliceAutor: Stefan GHEORGHIES

In America can a man be guilty until proven innocent?

Tragerea la raspundere penala a unei persoane trebuie sa tina cont de mai multi factori. Dincolo de simpla banuiala a organului competent ca acea persoana a savarsit o anumita fapta prevazuta de legea penala, orice actiune legala indreptata impotriva acelei persoane trebuie sa fie sustinuta de un probatoriu solid. Poate ca exprimarea nu este intocmai corespunzatoare cu prevederile in vigoare, insa din cercetarea organului competent trebuie sa rezulte fara indoiala ca presupusul faptuitor este cel care a comis infractiunea.

Absence of Malice, in regia lui Sydney Pollack, urmareste cazul unui barbat a carui viata este pusa in pericol de catre un procuror tintit pe ideea de a gasi un vinovat in cazul uciderii unui important lider sindical. Fara a tine cont de consecintele faptelor sale, procurorul antreneaza in lupta presupusa pentru infaptuirea justitiei resurse dintre cele mai condamnabile, incepand cu manipularea presei prin intermediul unei jurnaliste la inceput de cariera si terminand cu interceptari de telefoane ilegale.

Gallagher (Paul Newman) este patronul unei societati care are ca obiect de activitate comertul cu bauturi alcoolice. Singurul sau defect neimputabil este faptul ca este ruda cu liderul mafiei locale. In contextul in care un lider sindical important este ucis, iar faptuitorul nu este identificat nici dupa luni de ancheta, politia locala, la indemnul procurorului din acel oras, lanseaza o lupta fara precedent impotriva lui Gallagher. Scopul este unul simplu: desi Gallagher nu figureaza ca avand legaturi cu „familia” sa, se va apela prin constrangere la rudele sale pentru a afla identitatea ucigasului. Prin intermediul unei jurnaliste la inceput de cariera, se lanseaza in presa stirea ca Gallagher este vinovat de uciderea liderului sindical. Dupa ce zvonul se raspandeste, afacerea barbatului incepe sa aiba de suferit, viata personala ii este zdruncinata din temelii, totul culminand cu sinuciderea unei apropriate prietene. Din acel moment, Gallagher decide sa raspunda provocarilor ilegale venite chiar din partea celor care aveau obligatia legala de a respecta fara abatere procedurile specifice.

Absence of Malice reprezinta un film juridic axat mai mult pe ideea de ambitie fara margini a unui procuror care ar face orice pentru a trage la raspundere persoana potrivita. Folosirea expresiei „fara margini” nu este intamplatoare, aceasta fiind in fond coordonata intregului film. Autoritatile competente, dupa ce primesc autorizarea procurorului, pornesc o ancheta care depaseste orice cadru legal. Manipularea opiniei publice prin mass-media, constrangerea unei persoane prin tehnici ilegale pentru a furniza informatii pe care este posibil sa nici nu le detina, interceptari ilegale, toate acestea fac parte din arsenalul unor oameni ai legii porniti sa il oblige pe Gallagher sa furnizeze identitatea ucigasului liderului sindical.

Paul Newman

Desi la inceput pasiv in fata atitudinii autoritatilor, Gallagher constata in scurt timp ca trebuie sa se implice in incercarea de a-si dovedi nevinovatia. Desi ar fi putut apela la rudele sale indepartate cu experienta in „disparitii misterioase”, barbatul alege calea legala de a raporta intreaga situatie autoritatilor ierarhic superioare. Bineinteles, inainte de a face aceasta, se asigura ca dreptatea va fi de partea sa, in sensul ca ii atrage in capcana pe cei care se faceau vinovati in mod indirect de sinuciderea bunei sale prietene.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.