Accesul la informatia juridica in Romania (III)

Admin/ September 30, 2013/ Articole

Articol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 10/2013. Autor: Adrian Toni Neacsu

Monitorul Jurisprudentei nr. 10

Publicarea jurisprudentei pe portalul instantelor

O evolutie importanta in cresterea transparentei si accesibilitatii  generale a sistemului judiciar a constituit-o lansarea, la data 15 august 2005, a unui portal electronic al tuturor instantelor de judecata[1], destinat sa furnizeze informatii referitoare la jurisprudenta relevanta, orarul completelor, stadiul solutionarii dosarului, precum si date statistice si informatii generale despre fiecare instanta. Pentru prima oara in Romania justitiabilii isi puteau urmari direct pe internet circuitul dosarului lor in instanta, obtinand informatii inclusiv in legatura cu hotararile luate de instante ori termenele acordate.

Printre altele, Portalul instantelor de judecata, gestionat de ministerul justitiei, a dezvoltat si o sectiune destinata publicarii jurisprudentei relevante a instantelor judecatoresti. Lansarea publica din 2005 anunta[2], de altfel in mod  special, constituirea primei baze de date publica de jurisprudenta romaneasca, publicarea hotararilor judecatoresti fiind unul din scopurile importantului proiect derulat de ministerul justitiei. Portalul deserveste toate instantele din Romania, cu exceptia ICCJ. S-a optat pentru publicarea unor scurte rezumate ale hotararilor judecatoresti si doar a acelora considerate „relevante”. Prelucrarea sub forma de „pastila” a fiecarei hotarari ce este publicata pe portal se face manual, fiind o obligatie administrativa a fiecarui judecator[3], dupa care acestea sunt incarcate in platforma centrala de catre Biroul de informatica al fiecarei instante.

Din punct de vedere practic, sectiunea speciala dezvoltata de portalul instantelor este un esec, aceasta neputand, prin chiar modul cum a fost conceputa, sa-si indeplineasca rolul de a informa publicul larg cu privire la jurisprudenta instantelor, adica a totalitatii hotararilor pronuntate. Mecanismul de selectare si publicare a hotararilor judecatoresti este greoi, ineficient si rudimentar din punct de vedere tehnic.

Datele statistice cu privire la documentele instantelor judecatoresti incarcate pe aceasta platforma descriu cel mai bine esecul acestei conceptii asupra asigurarii accesului publicului larg la hotararile judecatoresti.

Intr-o analiza pe care o efectuam in cursul anului 2010, constatasem ca cele 241 de instante din Romania, incarcasera in perioada 2005-2010 un numar total de 16.889 de scurte rezumate ale hotararilor judecatoresti pronuntate in aceasta perioada. In perioada 2005-2009, potrivit datelor statistice[4], in Romania s-au pronuntat peste 7.700.000 de hotarari judecatoresti, ceea ce insemna o rata de acces la hotararile judecatoresti de 0,21%. Doar o hotarare din 500 pronuntate de instantele de judecata ajungea sa fie accesibila publicului larg, sub forma de scurt rezumat, in aceasta modalitate.

Intre timp, portalul instantelor a fost relansat[5] iar varianta actuala nu mai permite cuantificarea exacta a numarului de hotarari judecatoresti incarcate pe platforma sub forma rezumatelor. Cu toate acestea, este evident ca situatia s-a inrautatit fata de ultima centralizare a datelor. Pentru exemplificare voi avea in vedere situatia celor mai mari si importate instante din Romania, Curtea de apel Bucuresti, respectiv Tribunalul Bucuresti.

In perioada 2005 pana la data redactarii prezentului material[6] la rubrica de jurisprudenta rezervata Curtii de apel Bucuresti au fost incarcate un numar de 1.684 de scurte rezumate. In aceeasi perioada Curtea de apel Bucuresti a pronuntat un numar total de 248.658 de hotarari judecatoresti, ceea ce face ca rata de acces la hotararile judecatoresti sa fie de 0,67%.

Tribunalul Bucuresti are incarcate, pentru aceeasi perioada, un numar de numai 437 de rezumate ale hotararilor judecatoresti. Numai  in perioada 2008-2012, pentru care avem date certe[7], Tribunalul Bucuresti, cel mai mare tribunal din tara, a pronuntat 388.487 de hotarari judecatoresti. Gradul real de acces la jurisprudenta este de numai 0,11%, ceea ce inseamna ca doar una din 1.000 de hotarari ale acestei instante ajunge sa fie cunoscuta partial, sub forma unui rezumat.

Situatia este similara si pentru celelalte instante, esecul portalului in deschiderea accesului publicului la hotararile judecatoresti ale instantelor fiind radical si definitiv, in special datorita modului de concepere a activitatii de publicare a jurisprudentei, ca fiind o activitate manuala, suplimentara si birocratica a instantelor.

Citeste si:
Accesul la informatia juridica in Romania (I)
Accesul la informatia juridica in Romania (II)


[1] http://portal.just.ro/
[2] http://www.indaco.ro/media.html?year=2005
[3] A se vedea si Hotararea nr. 1315 din 28.11.2008 a CSM prin care a fost modificat art. 26/5 din Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti.
[4] Accesibile pe pagina de internet a CSM, www.csm1909.ro
[5] http://www.infolegal.ro/mj-a-lansat-o-versiune-imbunatatita-a-portalului-instantelor-de-judecata-din-romania/2013/04/12/
[6] 17 septembrie 2013
[7] http://www.cab1864.eu/

Share this Post