Accesul la informatia juridica in Romania (IV)

Admin/ October 15, 2013/ Articolul saptamanii

Adrian NeacsuArticol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 11/2013. Autor: Adrian Toni Neacsu

Instantele prin ele insele: Curtea de apel Bucuresti

Activitatea institutiilor centrale in ce priveste deschiderea accesului liber al publicului larg in general, al avocatilor si celorlalti specialisti in special, la informatia juridica produsa de autoritatile si institutiile publice in exercitarea chiar a atributiilor lor, este asa cum am aratat, deficitara. La nivelul Guvernului Romaniei nu exista si nu a existat o viziune coerenta de asumare a unor programe nationale privind deschiderea accesului populatiei la textul actelor normative, centrale ori locale, precum si la textul hotararilor judecatoresti. Toate initiativele de pana acum cu privire la aducerea la lumina a informatiei de natura juridica au fost locale si punctuale.

Nu altfel sta situatia in ce priveste asumarea prezentarii deschise a hotararilor judecatoresti. Tocmai intrucat ministerul justitiei a dezvoltat un sistem complet nefunctional si inutilizabil de publicare a hotararilor judecatoresti la nivel national, au aparut initiative valoroase locale, ale unor instante judecatoresti, care au incercat sa suplineasca lipsurile tehnice si erorile de conceptie promovate de proiectul national.

Dintre cele cateva proiecte online construite si operate de chiar instantele judecatoresti, ne vom opri astazi asupra celui al Curtii de apel Bucuresti, instanta de referinta. Site[1]-ul curtii de apel a fost lansat in decembrie 2011, reprezentand inca un posibil exemplu pentru celelalte instante. Site-ul prezinta si o rubrica de jurisprudenta[2] si chiar de la inceput continea, potrivit prezentarii din cadrul conferintei de lansare, 1.000 de hotarari judecatoresti pronuntate de curtea de apel, incepand din 2003. Hotararile sunt selectionate dupa relevanta, sunt editate individual si sunt insotite si de o pastila de prezentare. Ritmul de actualizare a hotararilor judecatoresti in aceasta baza de date publica este unul redus. Daca la lansare erau incarcate 1.000 de hotarari judecatoresti, pana in prezent au mai fost incarcate doar 656 de spete. Pe ani, situatia se prezinta dupa cum urmeaza:

Accesul la informatia juridica

In perioada 2003-2012 Curtea de apel Bucuresti a pronuntat[3] impresionanta cifra de 304.284 hotarari judecatoresti, ceea ce inseamna ca cele 1.656 de spete prezentate liber reprezinta o rata de transparenta de 0,54%.

Din punct de vedere al facilitatilor tehnice, baza de date permite o cautare in continutul hotararilor, iar considerentele sunt afisate intr-un format ce permite preluarea lor intr-un document nou, urmata de printarea acestora sau folosirea lor in modalitatea dorita de utilizator. Motorul de cautare returneaza cate 6 documente pe o pagina, acestea putand fi ordonate dupa diferite criterii, cum ar fi an, numar dosar ori domeniu. Indexarea hotararilor judecatoresti se face dupa nomenclatorul de cauze folosit de sistemul de management al dosarelor din instante, ECRIS, ceea ce-l face familiar avocatilor. Per ansamblu, desi interfata este mai degraba neatractiva si imbatranita, modelul de publicare a hotararilor judecatoresti elaborat de Curtea de apel Bucuresti este net superior celui existent pe portalul instantelor, atat din punct de vedere al filosofiei de prezentare a hotararilor judecatoresti considerate relevante, cat si din punctul de vedere al facilitatilor oferite utilizatorilor.

Dincolo de contra-performanta cantitativa, initiativa Curtii de apel Bucuresti este importanta pentru impulsul pe care il da celorlalte instante judecatoresti si mai ales pentru ca subliniaza o data in plus nevoia de improvizatie locala, pentru a acoperi inexistenta unui program national de publicare a hotararilor judecatoresti.

Citeste si:
Accesul la informatia juridica in Romania (I)
Accesul la informatia juridica in Romania (II)
Accesul la informatia juridica in Romania (III)


[1] http://www.cab1864.eu
[2] http://jurisprudentacab.cab1864.eu/
[3] Potrivit informatiilor statistice publicate pe site-ul curtii de apel

 

Share this Post