Afla si tu cum poti evita un proces în contencios administrativ?

Admin/ January 15, 2016/ Contencios fiscal. Impactul Noului Cod de Procedură fiscală în litigiile fiscale - 30 septembrie 2016, Drept European, Noutati

dr-european--590-x-250px

Wolters Kluwer România organizează în data de 24 februarie 2016, un seminar dedicat efectelor Cauzei Costanzo și modalităților efective de invocare a acestora.

Trainerul, doamna Mihaela Mazilu Babel, este de profesie jurist, specializat în dreptul Uniunii Europene, obținând atât o diplomă postuniversitară în dreptul Uniunii Europene de la Universitatea Cambridge (2008), cât și un LL.M (Master of Laws) în dreptul Uniunii Europene, de la Universitatea din Luxemburg (2010).

Prioritatea dreptului european are ca efect apariția de noi modalități contencioase de protecție a drepturilor de sorginte europeană. Din anul 2007, aceste instrumente juridice se află și la dispoziția juriștilor români. În ciuda avantajelor oferite, în practică, s-a constatat o insuficientă cunoaștere a modalităților de utilizare și, în consecință, o reticență în a le invoca. Aria de aplicabilitate este foarte largă și vizează contenciosul administrativ, contenciosul fiscal, contenciosul asigurărilor sociale și alte domenii în care se pot contesta măsurile luate de autoritățile naționale.

Invocarea efectelor Cauzei Costanzo oferă posibilitatea de a apăra drepturile particularilor, în cazul încălcării lor de către autoritățile naționale, fără a se recurge la un proces în contencios administrativ sau fiscal.

Ce vă oferă acest seminar practic?

  • Cunoașterea aprofundată a efectelor Cauzei Costanzo;
  • Învățarea modului în care aceste efecte pot fi invocate;
  • Afli care sunt pașii de urmat pentru utilizarea acestui instrument juridic.

Beneficiile participanților:

  • Afli noi modalități practice de a obține protecția drepturilor încălcate de autoritățile naționale
  • Devii mai pregătit în abordarea cauzelor de contencios administrativ și fiscal într-o manieră complexă, aliniată la standardele europene
  • Obții informație specializată și expertiză pentru a lucra cu instrumentele oferite de Dreptul European

TEMATICA SEMINARULUI

I. ELEMENTELE OBLIGAȚIEI Costanzo:

1. Cauza Costanzo și conținutul obligației Costanzo.

2. Condițiile în care poate fi invocată obligația Costanzo în sarcina autorităților administrative.

II. EXCEPȚIA GENERALĂ de la aplicarea obligației Costanzo:

Dispozițiile de drept naționale pot fi interpretate în conformitate cu dreptul UE aplicabil (obligația Von Colson) de către autoritățile administrative pentru a se atinge același rezultat urmărit de către justițiabil.

III. CONSECINȚELE NEÎNDEPLINIRII OBLIGAȚIEI Costanzo de către autoritățile administrative și maniera în care poate fi sancționat juridic un astfel de comportament:

a. instanța va constata existența unei culpe procesuale a organelor administrației, sau

b. invocarea răspunderii civile delictuale și aplicarea răspunderii Francovich, respectiv nașterea dreptului la reparația prejudiciului cauzat de către organele administrației, sau

c. condamnarea statului membru pentru neîndeplinirea obligațiilor, cu recuperarea ulterioară, în instanță, a prejudiciilor eventual cauzate de către organele administrației

În cadrul acestei secțiuni se vor arăta și apărările invocate de către autoritățile administrative în diferite cauze de pe rolul instanțelor din România, pentru a nega fie existența vreunei culpe, fie apariția unei răspunderi civile delictuale în sarcina lor.

IV. STUDIU DE CAZ

Situația specifică a apariției unei hotărâri CJUE și efectele pe care această hotărâre le poate produce, în temeiul obligației Costanzo, în față organelor administrației/autorităților administrative naționale.

V. POSIBILE DEZVOLTĂRI VIITOARE ale obligației Costanzo în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.

 

 

dr-european-560--x115px

Pentru înscrieri telefonice, rezervări sau alte informații, colega noastră – Cristina Ghica – vă stă la dispoziție. O puteți contacta telefonic la 031.22.44.158 sau pe email: cristina.ghica@wolterskluwer.com.

Pentru mai multe detalii și înscriere online, accesați acest link: http://bit.ly/203UMkS

 

Share this Post