Aileen: Life and Death of a Serial Killer (2003)
Autor: Stefan Gheorghies
You have to kill Aileen Wuornos, because she’ll kill again.
Orice sistem judiciar prezina anumite slabiciuni, anumite puncte slabe in care legile din propria componenta nu se imbina corespunzator. Intentia legiuitorului atunci cand da nastere unei noi legi este de a prevedea toate viitoarele raporturi juridice in care ar putea fi implicati cei vizati de catre lege. Insa, in privinta sistemului judiciar situatia este mult mai complexa, iar factorul uman joaca un rol esential. Unele norme sunt interpretabile, altele lasa un grad de decizie ridicat celui care detine puterea de a decide soarta unui alt om, iar in final responsabilitatea este una enorma.
Documentarul Aileen: Life and Death of a Serial Killer, in regia lui Nick Broomfield, urmareste povestea subiectiva a lui Aillen Wuornos, o prostituata condamnata la pedeapsa capitala pentru uciderea a 7 barbati. Ceea ce documentarul incearca sa surprinda de data aceasta este perioada de final a detentiei femeii. Este interesant faptul ca executia a avut loc in anul 2002, iar crimele fusesera savarsite spre sfarsitul anilor 1980. Mai bine formulat, documentarul reprezinta o tentativa a regizorului de a afla adevarul in acest cunoscut caz, posibile erori judiciare si modul in care aceasta asteptare indelungata afecteaza psihicul uman.
Spre deosebire de alte documentare, productia lui Broomfield nu pretinde a fi impartiala. Mai mult de atat, este centrata numai pe viziunea asupra femeii. O serie de interviuri au loc in zona de origine a acesteia, sunt intervievati membri ai familiei, insa esentiale sunt dialogurile cu insasi Aillen, oferindu-i acesteia acum sansa de a oferi cu lux de detalii marturisirea a ceea ce s-a intampla in urma cu aproape 20 de ani. De altfel, accentul cade pe prima victima a femeii, despre care aceasta sustinea ca a fost nevoita sa il impuste drept o masura de autoaparare.
Am putea vorbi despre mai multe perspective asupra filmului regizat de Broomfield. In primul rand, avem perspectiva judiciara, in care un infractor deosebit de periculos este tras la raspundere penala. In procesul penal pornit intervin cateva erori nesemnificate, poate nu de natura a influenta cursul acestuia, insa primeaza ideea de a infaptui actul de justitie cu orice pret, in limita legii desigur. In al doilea rand, vorbim despre o perspectiva psihologica asupra mintii unui criminal in serie. Nu ar fi nici prima, nici ultima tentativa de a patrunde in mintea unor personaje capabile de fapte de neimaginat. Varietatea de sentimente de la care Aileen porneste in dialogurile sale, precum si schimbarile bruste de comportament, denota un personaj dificil de conturat din punctul de vedere al unui simplu om nespecializat. O ultima perspectiva aduce in discutie problematica executiei, a modului, s-ar zice inuman, in care executia a avut loc la aproape 20 de ani dupa savarsirea infractiunilor. Mentinand o pedeapsa precum cea capitala in vigoare este imposibil sa te nu lovesti de criticile aduse in legatura cu detentia celor vizati de aceasta pedeapsa. Este o veritabila lupta interioara de supravietuire in care gandul mortii este inevitabil, iar asteptarea nu face decat sa prelungeasca aceste trairi.