…And Justice for All – Dreptate pentru toti (1979)

Wkro/ October 27, 2012/ Filme de vazut

And justice for all

Autor: Stefan GHEORGHIES

Profesia de avocat nu este accesibila oricarui absolvent de drept. Poate ca un rol important il joaca si carisma fiecarui individ in parte, aceasta din urma implicand multe aspecte mai mult de ordin psihologic. Insa un rol fundamental il constituie cunostintele dobandite si, implicit, o folosire corespunzatoare a acestora in condiile dificile ale profesiei. And Justice for All, in regia lui Norman Jewison, abordeaza aceasta tematica din o cu totul alta perspectiva si nu pune in discutie cazuri spectaculoase. Mesajul filmului este unul cu totul special si, datorita interpretarii magistrale a lui Al Pacino, reuseste sa contureze un mini-univers juridic in care este imperativa detasarea emotionala a avocatului de clientul sau. Poate ca mesajul este unul gresit, mai ales cand vine vorba de personajul central intepretat de Al Pacino, dar pentru o mai buna intelegere a cazului din care avocatul trebuie sa iasa victorios, nu se poate lasa loc de sentimente.

Arthur Kirkland (Al Pacino) este un avocat cu experienta, un adevarat aparator al clientilor sai. Intr-o societate marcata de un sistem judiciar corupt, format din oameni mai mult sau mai putin pregatiti, Arthur este un simplu om care evita pe cat posibil sa ia contact cu acestia. Cazurile sale, de la un tanar inchis pe nedrept pentru ca nu ii functiona un stop la masina si pana la un travestit care risca multi ani de inchisoare pentru o fapta minora, se bucura de intreaga sa atentie. Arthur Kirkland se implica emotional in toate cazurile sale si nu dureaza mult pana cand apeleaza la serviciile sale si un judecator acuzat de viol, un aprig contestatar al acestuia. Avand un puternic sentiment de dispret fata de persoana judecatorului (filmul debuteaza cu scurta detentie a avocatului pentru sfidarea curtii), Arthur constata in curand ca este prea mic pentru a face fata amenintarilor de a fi dat afara din Barou si este fortat sa ia cazul judecatorului nevinovat pana cand se va dovedi contrariul.

And Justice for All a fost nominalizat la vremea sa la doua premii Oscar, dintre care unul pentru cel mai bun actor in rol principal, Al Pacino. De altfel Al Pacino are un rol original, impus si de scenariul parca personalizat pentru acest actor inca tanar si care avea sa joace in filme mult mai mari. Personajul Arthur Kirkland se bazeaza pe o structura complexa, cu toate ca in aparenta avem tipologia avocatului de rand. Aceasta implicare emotionala a personajului in fiecare dintre cazurile sale denota, pe de o parte, o dedicare totala pentru fiecare client, dar pe de alta parte, o relatie nu atat de benefica pentru interrelationarea sa cu judecatorul sau cu ceilalti avocati. Dovada cea mai buna a consecintei acestei implicari este prietenul sau, de asemenea avocat, Jay Porter (Jeffrey Tambor), care are o cadere psihica intr-o savuroasa scena care are loc pe holurile tribunalului. Nu e usor sa aperi clienti vinovati, dar acesta e „riscul” profesiei, risc la care pana si Arthur Kirkand va fi supus in cele din urma.

And justice for all - Al Pacino

And Justice for All este o productie de exceptie; in comparatie cu alte filme similare, diferenta majora consta in interpretarea lui Al Pacino. Pledoaria din deznodamantul filmului este probabil cea mai spectaculoasa scena si face ca, pentru moment, sa fii concentrat asupra fiecarui gest care acompania un discurs ce face apel la cele mai fundamentale valori umane. And Justice for All este, fara indoiala, genul de film care poate sta la baza visului oricarui student aspirant la profesia de avocat.

…And Justice for All (1979)

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.

1 Comment

  1. Pingback: …And Justice for All (1979) | Cineblog

Comments are closed.