Aparitia din luna martie a Revistei Romane de Dreptul Muncii
Revista Romana de Dreptul Muncii constituie un instrument de maxima utilitate in viata profesionala a juristului specializat in acest domeniu, dar si a celui care cauta raspunsuri in sfera generala a dreptului privat. Ea constituie un forum efervescent in care se exprima – uneori in consens, alteori in coliziune – voci dintre cele mai diverse. Iata de ce le recomand tuturor celor interesati de peisajul raporturilor de munca – sa parcurga, luna de luna, paginile Revistei Romane de Dreptul Muncii, pe care o socotesc o oglinda fidela a evolutiilor teoretice si practice ce se manifesta in domeniul juridic probabil cel mai expus schimbarii: dreptul muncii.
(Prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, R.R.D.M. 03/2013, pp. 13 – 18)
A aparut noua Revista Romana de Dreptul Muncii. Aceasta cuprinde articole realizate de specialisti referitoare la: legislatia actuala a muncii, concediere, criza economica si forta de munca, legalitatea substituirii mandatului unui membru CSM si hotarari relevante ale instantelor nationale si internationale.
Revista de luna aceasta are urmatorul continut:
Noutatile legislative din luna februarie
O selectie a celor mai relevante reglementari nationale si europene ale dreptului muncii.
Dosarul
Axat pe legislatiei muncii contine:
- Un interviu, Reflectii privind actuala legislatie a muncii, realizat cu Raluca Dimitriu, prof. univ. dr la Academia de Studii Economice din Bucuresti si la Institutul National al Magistraturii. Redactorii RRDM au discutat cu specialistul in dreptul muncii despre starea actuala, problemele si evolutia acestui domeniu.
Astazi, identitatea dreptului muncii este din nou pusa sub semnul intrebarii.
(Prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, R.R.D.M. 03/2013, pp. 13 – 18)
- Propuneri privind modificarea unor dispozitii ale legislatiei muncii: un articol in care prof. univ. dr Alexandru Ticlea propune modificarea si perfectionarea Codului Muncii si unificarea acestuia cu Legea dialogului social 62/ 2011. Afla consideratiile autorului despre motivatia si beneficiile acestor schimbari in nr. 3/2013 R.R.D.M.
Este o situatie nefericita nu numai pentru ca o astfel de reglementare este disperata nejustificat, dar si pentru ca exista norme juridice paralele ori diferite, incomplete sau chiar contrarii, ceea ce creeaza dificultati de interpretare si aplicare.
(Prof. univ. dr. Alexandru Ticlea, R.R.D.M. 03/2013, pp. 19-25)
Sectiunea Dreptul Muncii
Cuprinde doua articole in care se trateaza particularitatile ramurii de dreptul muncii din punct vedere al autonomiei si al posibilitatilor de dezvoltare:
- Ion Stefanescu, in Consideratii cu referire la autonomia dreptului muncii, examineaza autonomia dreptului muncii in relatie cu dreptul civil. Articolul analizeaza aceasta ramura si concluzioneaza ca dreptul muncii este o componenta independenta a dreptului privat alaturi de dreptul comun.
In momentul de fata, problema autonomiei dreptului muncii constituie obiect de controversa stiintifica in doctrina de drept privat.
(Prof. univ. dr. Ion Stefanescu, R.R.D.M. 03/ 2013, pp. 29- 48)
- Ana Stefanescu, in Discutii privind dreptul muncii si „dreptul profesional”, examineaza diferentele si similitudinile dintre munca dependenta (realizata de angajati) si cea independenta (realizata de liberi profesionisti) si propune diferentierea celor doua in planul reglementarilor juridice. Astfel, autoarea justifica necesitatea unui drept profesionist separat de dreptul muncii.
Intelegerea subordonarii specifice dreptul muncii permite, pe de o parte, intelegerea diferentei intre munca dependenta si cea independenta iar, pe de alta parte, indica similitudinile dintre acestea si justifica, credem, existenta unui „drept profesional”
(Lector univ.dr. Ana Stefanescu, R.R.D.M. 03/2013, pp. 49 – 58)
Sectiunea Contractul Individual de Munca
Contine un articol si o hotarare a Curtii de Apel Bucuresti referitoare la materia concedierii:
- In articolul Aspecte teoretice si practice in legatura cu abaterea disciplinara – conditie esentiala a concedierii disciplinare, Leontina Dutescu, jud. la Curtea de Apel Pitesti, discuta despre conditiile de aplicare a sanctiunii concedierii disciplinare.
Sanctiunea concedierii disciplinare, cea mai grava pe scara ierarhica a sanctiunilor prevazute de legislatia muncii prin consecintele pe care le atrage, intervine numai in cazul in care sunt indeplinite doua conditii.
(Jud. la C. Apel Pitesti Leontina Dutescu, R.R.D.M. 03/2013, pp. 59 -71)
- Hotararea Curtii de Apel Bucuresti indica care sunt conditiile pentru sanctionarea disciplinara si ce caracteristici trebuie sa intruneasca decizia de concediere pentru a fi legala.
Sectiunea Piata Muncii si Politici Sociale
Cuprinde un articol care dezbate problema crizei economice actuale, masurile anti-criza si ce aport are Uniunea Europeana in gestionarea acestei situatii. Autorii fac legatura intre starea de criza de la nivel european cu un caz concret, acela al Spaniei. Acestia mentioneaza succint configuratia actuala a dreptului muncii spaniol si situatia fortei de munca.
- In ”Europe in crisis”. Social Dimension of European Union and the situation of the labour law in the member states: the Spanish case, autorii Antonio Baylos si Francisco Trillo subliniaza ca:
In this sense, the worst effect of the crisis is being that gender equality is not a goal in political agenda yet and reconciliation rights are being affecting by a recession as a result of carrying out 2012 labor reform.
(R.R.D.M. 03/2013, pp. 89-106)
Sectiunea Profesii
Cuprinde un articol in care autorul dezbate legalitatea inlocuirii temporare a unui membru CSM si substituirea mandatului acestuia.
- Ion Popa, in Cateva consideratii asupra exercitarii mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, afirma:
Atributiile aferente functiei de membru al CSM nu pot fi cedate, delegate ori preluate catre/de catre alte persoane decat titularii functiei, ci exercitate strict si limitativ, intuitu personae, numai de catre cei indrituiti in acest sens de Legea nr. 317/2004, fie ca dobandirea functiei s-a realizat pe cale electiva, fie ca a fost dobandita ca efect legal al detinerii prealabile a unei alte functii administrative.
(Jud. C. Apel Ion Popa, R.R.D.M. 03/2013, pp. 107-116)
Sectiunea Drept International al Muncii
Contine o hotarare a Curtii Europene de Justitie (Camera Intai) din 2012 cu privire la interpretarea si aplicarea a doua articole (art. 12 pc. 4 lit. a, art. 25 pc. 1) din Conventia privind definirea statutului scolilor europene referitoare la:
- Dreptul profesorilor detasati de a avea acces la aceeasi promovare profesionala si la aceeasi crestere salariala ca omologii lor nationali
- Excluderea anumitor profesori detasati de Regatul Unit la scolile europene de la accesul la grile de salarizare mai avantajoase si de la alte plati suplimentare acordate omologilor nationali
(R.R.D.M 03/2013 pp. 117-134)
Sinteze de Jurisprudenta
Contine doua decizii ale Curtii de Apel Bucuresti din 2012 referitoare la:
- Dreptul salariatului concediat pentru motive care nu tin de persoana sa de a primi o plata compensatorie conform contractului colectiv de munca la nivel de ramura
- Nelegalitatea cercetarii disciplinare prealabile. Sanctiune. Nulitatea deciziei de concediere
(R.R.D.M. 03/2013, pp. 135 – 149)
Citeste noul numar R.R.D.M pentru a fi la zi cu cele mai importante aspecte ale dreptului muncii. Pentru a cumpara revista accesati www.wolterskluwer.ro.
Revista Romana de Dreptul Muncii este o publicatie marca Wolters Kluwer si este indexata in baze de date internationale: EBSCO, HeinOnline, ProQuest.