Arbitrage – Arbitraj (2012)
Autor: Stefan Gheorghies
Power is the best alibi.
Infaptuirea justitiei nu trebuie sa tina cont de ramurile sociale, de statuturile anumitor persoane sau de situatiile de fapt neclare in care pot interveni factori subiectivi. Cu toate acestea, legea este susceptibila a fi interpretata, iar cand actorii implicati in actul de justitie nu se afla pe pozitii egale, este posibila influentatarea rezultatului final.
Arbitrage, in regia lui Nicholas Jarecki, urmareste povestea unui puternic om de afaceri prins intr-o situatie juridica delicata. Indiferent de ilegalitatile savarsite, aparentul erou ignora prevederile legale, neluand in seama consecintele pe termen lung ale faptelor sale. Un rol decisiv il joaca si consilierea pe care o primeste din partea avocatului sau, iar aici intervine si problematica interventiei unui profesionist in savarsirea de fapte ilicite in scopul incurajarii acestora.
Robert Miller (Richard Gere) pare a fi la prima vedere modelul demn de urmat pentru visul american. Avand in spate un istoric bazat pe munca asidua si lipsa oricarui sprijin financiar, Miller conduce o societate aflata in apogeul activitatii. Tocmai din aceasta cauza, societatea se afla in pragul unei fuziuni istorice, tranzactia fiind strans negociata si supusa unui audit riguros. Insa, dincolo de aceasta reteta a succesului, Miller ascunde cateva transferuri financiare mai mult sau mai putin legale, implicit o suma considerabila de bani lipsa din conturile societatii. Printr-un mic artificiu financiar pus la cale impreuna cu avocatul sau, barbatul reuseste sa influenteze concluzia raportului final de audit, iar fuziunea depindea in acel punct doar de acordul de vointa transpus intr-o intelegere oficiala. In acest moment dificil intervine insa moartea amantei omului de afaceri in urma unui accident in care acesta era soferul. Presat de importanta semnarii intelegerii, acesta paraseste locul faptei, incercand sa insceneze sinuciderea femeii. Detectivul insarcinat cu investigarea cauzei ajunge in scurt timp la Miller, insa dovezile pe care acesta reuseste sa le stranga nu sunt indestulatoare pentru a pune bazele unui proces penal. Mai mult, condus de dorinta de a-l trage la raspundere pe omul de afaceri cu orice pret, acesta falsifica o serie de probe.
Arbitrage reprezinta un film juridic de exceptie din punct de vedere al exemplificarii influentei exercitate asupra infaptuirii justitiei. Avocatul lui Robert Miller, un profesionist desavarsit, dar si complice in numeroase fapte ilicite ale acestuia, isi foloseste cunostintele juridice si nu numai pentru a-si apara clientul cu orice pret. Consilierea pe care acesta o ofera tine deja de sfera ilicitului, insa existenta infractiunii de ucidere din culpa care plana asupra barbatului pare a nu avea la prima vedere o evolutie favorabila. Robert Miller fusese neglijent in a-si ascunde fapta, insa nici ancheta ulterioara a autoritatilor nu a respectat procedura standard. Falsificarea probelor de catre detectiv reprezinta oportunitatea ideala pentru iscusitul avocat al lui Miller de a-i desfiinta cazul, oportunitate de care, de altfel, acesta va face uz. Cazul omului de faceri reprezinta modelul in care actorii implicati in cauza penala nu se afla pe pozitii de egalitate. Experienta juridica a unui avocat profesionist este superioara experientei unui detectiv axat pe solutionarea unor anchete in care suspectii nu beneficiau intotdeauna de cele mai bune mijloace de aparare.