‘Breaker’ Morant (1980)
Autor: Stefan GHEORGHIES
Razboiul anglo-bur (1899-1902) a marcat istoria Africii de Sud. Acest razboi purtat intre trupele britanice, pe de o parte, si burii de origine olandeza, pe de alta parte, s-a transformat in cele din urma intr-o lupta de gherila in care moarta pandea la fiecare colt. In aceasta lume a razboiului total, apare inevitabil o mica echipa de profesionisti avand drept scop infrangerea inamicului cu orice pret. Regulile nu mai exista, dreptatea este doar de partea britanicilor, iar prizonierii nu au nicio sansa de a supravietui. ‘Breaker’ Morant, in regia lui Bruce Beresford, reprezinta, inainte de toate, povestea a trei barbati care si-au slujit propriul Imperiu, iar propriul Imperiu i-a tradat. Uneori se zice ca victimele colaterale intr-un razboi de o asemenea amploare mor in scopul binelui mai mare, insa, in cazul celor trei militari legea a fost ignorata cu desavarsire. Cauza celor trei fusese decisa inca inainte de a se incepe procesul.
Locotenentul Harry ‘Breaker’ Morant (Edward Woodward), Locotenentul Peter Handcock (Bryan Brown) si Locotenentul George Witton (Lewis Fitz-Gerald) au facut parte dintr-o echipa de militari antrenati pentru a ucide inamicul. Acesti soldati nu se supuneau regulilor obisnuite, nu luau prizonieri si adesea puneau in aplicare idei care nu se regaseau in manualele armatei. Tacticile lor de lupta erau eficiente impotriva unui inamic dezorganizat si in continua miscare. Insa, in contextul unui razboi lung, cu multe victime, echipa cade din dizgratie. Astfel, cei trei ofiteri sunt acuzati pentru uciderea unor prizonieri buri, precum si a unui misionar german. Pusi in fata unei instante de judecata constituite fara temei legal si avand mai multe capete de acuzare, cei trei ofiteri sunt aparati de catre Maiorul J.F. Thomas (Jack Thompson). Avocat lipsit de experienta in cauzele de tineau de competenta Curtii Martiale, J.F. Thomas incearca sa-si apere clientii invocand faptul ca acestia au urmat ordinele superiorilor, iar lor nu le sunt imputabile faptele. Mai mult, tinand cont de situatia unui razboi trecut de orice limite ale normalului, echipa a actionat in interesul tarii, folosindu-si propriile metode, brutale pe alocuri, dar eficiente. Insa, in fata unor judecatori care par deja decisi sa-i sacrifice pe cei trei barbati pentru a satisface cerintele altor natiuni la nivel international, nici macar legea nu mai are putere. Thomas va lupta pana in ultima clipa pentru a-i salva pe cei trei eroi australieni, insa eforturile sale nu puteau fi comparabile cu interesele la nivel inalt.
‘Breaker’ Morant este un film cu tematica juridica care abordeaza si legea militara, desi formularea este depasita de contextul in care se desfasoara povestea. Legea, desi vorbim despre un proces al Curtii Martiale, este lasata deoparte in sprijinul sustinerii unor ordine la nivel inalt. Cei trei ofiteri devin tapi ispasitori, cu toate ca faptele lor, cel mai probabil, au servit Imperiului si au fost realizate in deplin sentiment de patriotism. Un personaj interesant este Harry ‘Breaker’ Morant, poet, un om care pastreaza aparentele unui ofiter dur, dar condus de patriotism si realism. Cu toate ca isi pune sperantele in J.F. Thomas, se pare ca nici macar dreptatea nu poate ajunge in mica sala de judecata improvizata langa locul in care erau incarcerati. De altfel, este inevitabil sa nu observi caracterul puternic al lui Morant, liderul micului grup, cel la care toti apelau in momentele dificile.
Inspirat dupa o poveste reala, ‘Breaker’ Morant depaseste sfera juridicului, patrunzand intr-o lume a unui razboi in care partile se schimba rapid, iar adesea cei care luptau cu patriotism se trezeau aruncati intr-un haos total. Cei trei barbati sunt sacrificati pentru un bine mai mare, insa, dincolo de orice jocuri de culise la nivel inalt, insusi conceptul de dreptate este puternic afectat. Daca un om nevinovat este condamnat pentru fapte care nu ii sunt imputabile, atunci ce sanse are orice persoana in fata unei legi neaplicate de catre cei corupti?