Brother’s Keeper (1992)

Wkro/ February 27, 2015/ Filme de vazut

s KeeperAutor: Stefan Gheorghies

A heartwarming tale of murder.

Intr-o societate considerata moderna accesul la justitie trebuie sa fie garantat fiecarui cetatean, indiferent de patura sociala din care provine, de situatia sa materiala sau de nivelul de studii. Legea nu trebuie sa faca distinctie intre oameni, trebuie sa asigure egalitatea fiecaruia in fata procedurilor judiciare sau extrajudiciare.

Brother’s Keeper, in regia lui Joe Berlinger si Bruce Sinofsky, urmareste povestea lui Delbert Ward, un simplu cetatean care traia alaturi de fratii sai departe de orasele aglomerate, in conditii poate greu de imaginat conform standardelor prezente. Procesul in care Delbert este acuzat de uciderea unuia dintre fratii sai are in vedere o serie de erori comise de catre persoanele competente sa indeplineasca actul de justitie in cazul barbatului.

Delbert Ward este un om simplu care nu beneficiase de avantajele oferite de sistemul educational. Ocupatia sa era de simplu fermier, retras de departe de ochii societatii. Moartea unuia dintre fratii sai starneste insa suspiciunea autoritatilor, iar din scurt timp Delbert este arestat si acuzat de uciderea acestuia. In mod ciudat, conform rechizitoriului, Delbert ar fi renuntat la orice drept in fata procedurilor judiciare si ar fi semnat o recunoastere a savarsirii faptei.

Brother’s Keeper este un documentar juridic de exceptie care ridica numeroase semne de intrebare cu privire la maniera in care procedurile sunt indeplinite de catre autoritati. Delbert pare a fi o victima sigura in fata unui sistem judiciar pornit sa gaseasca cu orice pret un vinovat pentru orice fapta care intra in sfera penala. Interesanta este si maniera in care barbatul, considerat pana la acel punct un om rupt de orice contact social, primeste sprijinul comunitatii din micul orasel american. Insa, dincolo de afinitatile locale, problemele privind procedurile judiciare sunt cu mult mai serioase. Desi maniera in care documentarul este conturat nu ofera o viziunea a ceea ce s-a intampla cu adevarat in acele locuri indepartate de orice semn de civilizatie, anumite erori venite din partea autoritatilor par a pune sub semnul intrebarii existenta intregului proces. Se sustine si ipoteza conform careia Delbert nu ar fi fost responsabil pentru a fi tras la raspundere penala.

s Keeper still

Documentarul ridica si alte intrebari cu privire la motivul care ar fi putut duce savarsirea faptei de catre barbat. Ipoteza care aduce in discutie o controversata tematica (si care, pentru pastrarea suspansului unei potentiale vizionari a documentarului nu trebuie dezvaluita) privita din punct de vedere al moralitatii. Bineinteles, in aceasta lupta dintre moralitate si juridic este clara suprematia (desi nu intotdeauna benefica a) legii. Chiar daca Delbert ar fi fost indreptatit sa savarseasca fapta, legea penala nu poate recunoaste o astfel de atenuare a infractiunii.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.