Carlito’s Way – Carlito (1993)
Autor: Stefan Gheorghies
Once you’re in, there’s no way out.
Pedeapsa penala este definita drept o masura de constrangere statala si un mijloc de corectare a condamnatului care se aplica de instantele de judecata, in numele legii, persoanelor care au savarsit infractiuni. Scopul pedepsei include restabilirea echitatii sociale, corectarea comportamentului celui care a savarsit infractiunea, precum si prevenirea savarsirii de noi infractiuni. Intr-un sens larg, privarea de libertate ar trebui sa induca celui condamnat o corectie a comportamentului care a dus la savarsirea faptei prevazute de legea penala.
Carlito’s Way, in regia lui Brian De Palma, urmareste povestea unui lider de organizatie infractionala eliberat dupa 5 ani de detentie, precum si reintegrarea acestuia in societatea inchisa in care isi cladise intreaga reputatie.
Carlito (Al Pacino) este o reala legenda in cercurile infractionale dintr-un mare oras american. Condamnarea sa nu fusese o surpriza, reprezentand si o dovada a faptului ca nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de statutul social si de influentele in mediul sistemului judiciar. Eliberarea sa dupa numai 5 ani de detentie se bazeaza insa pe reaua-credinta a procurorului care instrumentase cazul si care incalcase procedurile prevazute de lege pentru obtinerea probelor in dosar. Desi intampinat cu entuziasm de fostii sai colaboratori, Carlito fusese puternic influentat de perioada de detentie si isi promisese ca se va distanta de cercurile care il trimisesera in spatele gratiilor. Astfel, devine asociatul unui club de noapte cu scopul de a strange o suma de bani care sa ii permita sa paraseasca marele oras si sa puna bazele unei afaceri de inchirieri de automobile.
Carlito nu tine cont de faptul ca pentru a respecta intru totul litera legii este nevoie de o desprindere totala care ar trebui sa includa pana si cei mai apropiati prieteni. Avocatul sau, Kleinfeld (Sean Penn), cel care depusese toate eforturile pentru a-i demonstra asa-zisa nevinovatie, este chiar cel care il va readuce in campul infractional. Carlito va fi pus in situatia de a alege intre a-si indeplini datoria morala fata de Kleinfeld si respectarea atitudinii autoimpuse de a respecta, fara exceptie, regulile jocului juridic.
Carlito’s Way este un film juridic care pune accent pe doua planuri. Pe de o parte, avem planul personal al lui Carlito, un reputat lider de organizatie infractionala care isi cladise reputatia savarsind infractiuni dintre cele mai diverse. Atitudinea post-detentie ii schimba insa perceptia asupra viitorului, acesta fiind convins ca respectand legea va putea punele bazele unui nou inceput. Insa, revenirea in cercurile de cunoscuti il pune in contact cu situatii dintre cele mai diverse, iar Carlito va fi nevoit sa ia unele decizii care vin in contradictie cu atitudinea sa generala. Pe de alta parte, avem planul avocatului Kleinfeld, un personaj marcat de vicii puternice, dar si de legaturi cu liderii unor alte organizatii infractionale. In aparenta un maestru al testarii limitelor legii, Kleinfeld isi cladise o veritabila avere in perioada in care Carlito fusese privat de libertate. Prietenia dintre cei doi se axeaza pe o incredere deplina, insa in aceasta relatie de prietenie unul dintre personaje se dovedeste intr-un final a urmari alte scopuri. De altfel, situatia juridica contradictorie care se va naste intr-un anumit moment al firului narativ va marca destinele celor doua personaje.