Ce as fi vrut sa stiu despre profesiile juridice

Wkro/ February 17, 2015/ Articolul saptamanii

profesii juridiceArticol publicat pe www.castigaprocese.ro. Autor: Av. Adrian Toni Neacsu

1. As fi vrut sa stiu ca profesiile juridice se bazeaza pe scris

Am ales dreptul crezand ca este o profesie bazata pe oratorie. Ma imaginam in instanta, argumentand in fata judecatorului. Ma imaginam stand langa un alt avocat la masa, negociind. Ma imaginam in biroul meu, intr-o intalnire cu un client pentru a-i oferi sfaturi.

Desigur, avocatii fac aceste lucruri, dar in majoritatea timpului ei scriu.

Juristii sunt scriitori profesionisti. Sunt platiti pentru a realiza lucrari scrise de calitate, supuse unui control serios. As fi vrut sa stiu asta.

2. As fi vrut sa stiu ca pentru a deveni bun in scrierea juridica imi va lua ani

Credeam ca sunt un bun scriitor in facultate. De asemenea, am crezut ca pregatirea de baza primita in timpul Facultatii de Drept mi-ar permite sa ma descurc in practica. M-am inselat.

In Outliers de Malcolm Gladwell, este prezentata o teorie in curs de dezvoltare. Teoria sugereaza ca ai nevoie de 10.000 de ore pentru dezvoltarea unei expertize pe un domeniu. Daca teoria este corecta, atunci se aplica cu siguranta si scrisului juridic. Astfel, daca lucrezi 2000 ore pe an, iar 1000 din acestea le aloci scrisului, atunci pentru a deveni un expert in redactarea juridica iti va lua 10 ani. Este foarte mult timp.

Dar nu este indeajuns sa faci asta pentru 10.000 ore. Trebuie sa lucrezi la asta – sa studiezi, sa inveti, si sa implementezi ceea ce ai invatat. Daca nu-ti studiezi profesia juridica – daca pur si simplu scrii automat – iti va lua mai mult de 10.000 de ore. Si daca scrii mai putin de 1000 de ore pe an, iti va lua mai mult de 10 ani. Va putea dura 15 sau 20 ani. As fi vrut sa fiu informat de aceasta cursa lunga.

Pot spune ca aud cateodata de la avocatii seniori ca studentii de la drept si avocatii tineri sunt scriitori fara rezultat. Acest lucru ma deranjeaza pentru ca este nerealistic sa ai asteptari mari de la persoane care au petrecut mai putin de 10.000 de ore practicand scrisul juridic. Consider ca aceste plangeri, adesea gresite, apar de la doua cauze: in primul rand, cei nemultumiti nu sunt experti in scrisul juridic si nu sunt in pozitia de a judeca. In al doilea rand, cei nemultumiti au uitat cat de ineficient a fost scrisul lor cand erau la inceput.

Asa ca rezistati, tineri avocati.

3. As fi vrut sa stiu ca presiunea timpului va fi un obstacol important impotriva scrisului juridic bun

Profesiile juridice ocupa timp si sunt destul de solicitante. Multi avocati se simt obligati sau sunt obligati sa preia mai mult decat pot lucra. Volumul mare de munca afecteaza scrisul juridic.

Sa luam ca exemplu revizuirea. Daca scrisul tau nu este la un nivel ridicat, se poate datora faptului ca nu stii cum sa revizuiesti un text. Sau se poate datora faptului ca stii sa revizuiesti, dar esti prea lenes. Dar, in majoritatea timpului se datoreaza faptului ca nu ai timp, desi stii sa revizuiesti. Editarea este ceea ce face ca scrisul juridic slab sa fie bun si scrisul bun sa fie extraordinar. Dar in practica, revizuirea adesea trebuie sacrificata.

4. As fi vrut sa stiu de cele mai bune surse cu privire la scrisul juridic

Nu am avut o carte despre scrisul juridic pana in momentul in care am renuntat la a practica dreptul si am inceput sa invat scrisul juridic. Cum s-a putut intampla asta? Daca studiam jurnalismul, as fi stiut despre asta si mi-as fi procurat carti. Dar, am terminat dreptul si am intrat in aceasta profesie fara nicio sursa despre scrisul juridic. Bineinteles, am citit The Elements of Style de Strunk si White. Am citit On writing Well de William Zinsser. Dar nu am citit carti despre scrisul juridic.

Avand in vedere ce a fost disponibil cand am absolvit Facultatea de Drept, as fi vrut sa am aceste surse:

  • The Texas Law Review Manual on Usage and Style
  • A Dictionary of Modern Legal Usage, de Bryan A. Garner
  • How To Write Plain English, de Rudolf Flesch

Cineva ar fi trebuit sa mi le ofere drept cadou de absolvire.

In ultimul rand, pur si simplu imi doresc sa fi luat mai in serios scrisul juridic. Esti avertizat.


*Acest material reprezinta o adaptare libera a articolului apartinand lui Wayne Schiess si publicat pe blogul LEGIBLE sub titlul What I wish I’d known about legal writing.

CastigaProcese.ro publica in exclusivitate in Romania articole despre legal writing, despre abilitatile avocatilor de instanta, despre stilul judiciar, despre forma si structura actelor judiciare, despre tehnica si arta comunicarii judiciare.

CastigaProcese.ro este furnizor de know-how, tehnici si abilitati de legal writing si solutii integrate de consultanta si asistenta pentru litigatori.


Te invitam sa participi atelierul public despre tehnicile de convingere a instantei: Convinge Judecatorul…in 10 pasi practici by Adrian Toni Neacsu. Atelierul, cu un numar limitat de locuri, va avea loc vineri, 26 februarie 2015.

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.