Ce depunem la FISC, in februarie 2013, in locul fiselor fiscale?
Din 2013, angajatorii vor depune, in locul fiselor fiscale, Declaratia 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, care a fost modificata prin Ordinul A.N.A.F. nr. 1913/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 850 din 17 decembrie 2012.
Termenul de depunere a Declaratiei 205 este ultima zi a lunii februarie.
2012 a fost ultimul an in care angajatorii aveau obligatia de a depune fisele fiscale ale salariatilor. Fisele fiscale, reglementate prin Ordinul nr. 2293/2007 pentru aprobarea modelului si continutului fisei fiscale privind impozitul pe veniturile din salarii, se depunea la organul fiscal competent, in format electronic, pe suport magnetic sau optic, insotite de un borderou privind continutul acestora, semnat si stampilat conform legii.
Angajatorii aveau obligatia sa editeze fisa fiscala in format hartie, in doua exemplare: un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se pastra de catre angajator; un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se inmana angajatului.
Potrivit noii reglementari, angajatorii au obligatia de a raporta, in continuare, retinerile de impozit pentru fiecare beneficiar de venit, insa cu diferente semnificative:
- vor utiliza declaratia 205, in care vor completa rubricile despre veniturile din salarii
- depunerea formularului se poate face online pe portalul e-guvernare.ro
- nu mai exista obligatia de a inmana fiecarui salariat formularul editat pe hartie
Cu toate acestea, platitorul de venituri este obligat sa elibereze contribuabilului, la cererea acestuia, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut. Documentul eliberat contribuabilului, la cererea acestuia, nu reprezinta un formular tipizat.
Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Platitorii de venituri au obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent, in format electronic, pe suport magnetic sau optic, care va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat si stampilat, potrivit legii.
Formatul hartie se listeaza prin functiile aplicatiei informatice de asistenta la completarea declaratiei si cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, cuprinse in sectiunea IV “Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit” si in sectiunea V “Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii” din formular.
Formatul hartie se listeaza in doua exemplare:
– originalul se depune la organul fiscal, in format hartie, semnat si stampilat, impreuna cu formatul electronic al declaratiei;
– copia se pastreaza de catre platitorul de venituri.
Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere de declaratii on-line existent pe portalul e-guvernare.ro
In afara de angajatori, au obligatia de a depune acest formular toti platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor (venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara etc.).
Ne omoara cu schimbarile lor si ne buimacesc de cap. E o nebunie sa ai firma in tara asta…numai cate hartii trebuie sa faci…
Dupa cum spune si Marin (si bine spune), mai bine te lipsesti decat sa-ti faci firma. Si, daca iti faci, sa zicem iti deschizi si un punct de lucru… te trezesti cu fiscu pe cap, ca na, esti mic si te prinde usor.
Trist!
…au sucit, au invartit……tot poporu’i zapacit…..