Companiile cauta candidati potriviti, iar candidatii plang dupa un job pe masura asteptarilor

Octavian Nicola/ October 3, 2017/ Articole

Un adevar ce poate parea la prima vedere firesc il reprezinta faptul ca majoritatea companiilor se plang de nivelul de pregatire al candidatilor pentru joburile libere.

Cand punem acest fapt in paralel cu numarul foarte mare de candidati care sunt nemultumiti de beneficiile vs. cerintele locurilor de munca ramase libere, putem deduce ca aceasta problema este mult mai complexa decat poate parea la o prima vedere. Asadar, cel mai potrivit mod de a raspunde la intrebarea: de ce companiile sunt nemultumite de candidati, trebuie sa gasim si raspunsul intrebarii: de ce locurile de munca vacante ii nemultumesc pe candidati?

 Salarii vs. performanta

Acestea sunt principalele puncte ale ambelor problematici, deoarece, fara a ne ascunde in fata unor tabuuri absurde, orice angajat se asteapta ca recompensa financiara sa fie direct proportionala cu munca depusa. Dar, dezacordul apare in doua moduri: atunci cand angajatul isi supraevalueaza munca, sau atunci cand companiile aleg sa prioriteze din punct de vedere al investitiilor alte sectoare, in afara fortei de munca.

Iar, in ceea ce priveste performanta angajatului, datorita eforturilor mari ale companiilor de a creste productivitatea angajatului, este firesc ca asteptarile sa fie foarte mari. Iar, in cazul in care angajatul nu este motivat sa isi indeplineasca sarcinile in perioada de timp stabilita, daca acesta nu este atasat de proiectele pentru care lucreaza; sunt sanse foarte mari ca acesta sa nu indeplineasca nivelul de performanta dorit. Acest lucru, in mod firesc nemultumeste companiile.

Dar, aceste aspecte se subordoneaza reciproc, fiind in puternica relatie de cauzalitate. Beneficiile financiare multumitoare pot duce la o motivare puternica a angajatului, ce are ca si rezultat pozitiv cresterea performantei la locul de munca.

 Timp liber vs. inovatie

La prima vedere cele doua aspecte mentionate precedent par a fi fara nici o legatura. Realitatea este insa altfel.

Deoarece statutul unei persoane nu este definit doar prin locul de munca, este firesc ca timpul liber, cel petrecut in afara locului, dar si a orelor de munca, sa fie foarte important pentru acesta. In acelasi mod in care, pentru o companie in continuu dezvoltare, inovatia adusa de angajatii sai, este esentiala.

Ca si in situatia precedenta, aceste doua notiuni sunt interdependente, deoarece un angajat care nu este subjucat de un program infernal de munca, poate mult mai usor sa vina cu idei noi in cadrul proiectelor desfasurate, cu abordari neasteptate, deoarece gandirea acestuia nu este sechestrata de o rutina eterna.

Concluzionand, solutii pentru companiile nemultumite de candidatii sai exista, insa acestea reprezinta un compromis intre asteptarile companiei si ale angajatului, intre ceea ce compania poate oferi, in ceea ce angajatul poate aduce nou in cadrul acesteia. Angajatul poate deveni opera proprii sale companii, ceea ce inseamna ca, indiferent de nivelul initial pe care candidatul il avea inainte de a intra in cadrul companiei, aceasta il poate indruma spre o spectacoloasa evolutie.

Articol preluat de pe CLICK PENTRU SURSA.

Share this Post