Conferinta CSDE: Directiva – act al dreptului Uniunii Europene – si judecatorul roman

Wkro/ November 10, 2014/ Contencios fiscal. Impactul Noului Cod de Procedură fiscală în litigiile fiscale - 30 septembrie 2016

Wolters Kluwer Romania participa, in calitate de partener, la conferinta CSDE: Directiva – act al dreptului Uniunii Europene – si judecatorul roman, organizata de Institutul de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” – Centrul de Studii de Drept European (CSDE) din cadrul Academiei Romane si Asociatia Romana de Drept si Afaceri Europene (ARDAE) ”, la Academia Romana, 11 noiembrie 2014, ora 13.00.

Directiva este un act de dreptului Uniunii Europene (art. 288 TFUE) care face legatura intre vointa legislativa de la nivelul Uniunii Europene si marja de care dispune statul membru in privinta punerii ei in aplicare. Este liantul dintre general si concret. Cu toate acestea, tot mai multe aluzii (sau chiar acuze) la adresa legiuitorului european au avut legatura cu detalierea normelor directivelor; pe de alta parte, un important aspect in legatura cu directiva este cel al aplicarii si interpretarii dreptului Uniunii, mai ales de catre instantele din Romania.

Tematica

– Repere din jurisprudenta recenta a Curtii de Justitie
– Interpretarea directivelor in procedura trimiterii preliminare formulate de instante din Romania
– Controlul de constitutionalitate al legii de transpunere a directive
– Noile directive privind achizitiile publice

Comitetul stiintific si organizatoric este format din:

  • Prof. univ. dr. Elena Simina Tanasescu
  • Conf. univ. dr. Nicolae Ploesteanu
  • Prof. univ. dr. Mihai Sandru
  • Dr. Vasile Muscalu
  • Dr. Andrei Savescu
  • Av. Andrada-Georgiana Popescu

Cu ocazia acestei cinferinte va fi lansat volumul “Trimiterile preliminare ale instantelor din Romania la CJUE. Culegere adnotata de jurisprudenta”, Editura Universitara, 2014 (3 vol.) editata de Mihai Sandru, Mihai Banu, Dragos Calin.

Pentru inscrieri accesati pagina evenimentului, aici>>

 

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.