Convinge judecatorul: carte juridica sau literatura juridica?

Wkro/ May 20, 2014/ Articolul saptamanii

Convinge judecatorulArticol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 25/2014. Autor: Alina Craciun

Stil direct, incisiv, umor subtil, eleganta, buna-credinta si multa practica! Asa as caracteriza noua aparitie editoriala Convinge judecatorul – Tehnica si arta convingerii instantei, autor Adrian Toni Neacsu.

Nu intentionez sa vorbesc despre utilitatea cartii. Mi se pare mai mult decat evidenta, odata ce surprinde aspecte intim legate de situatia avocatului in fata instantei, aspecte cunoscute numai de un om care le-a trait. Din acest punct de vedere este o sursa incomparabila de experienta. De aceea amintesc de buna-credinta in impartasirea unor informatii aproape imposibil de aflat altfel. Pentru avocat e o carte care tine loc de ucenicia…in instanta!

Ceea ce mi se pare cu adevarat interesanta este complexitatea acestei carti si scopul ei:

Este pe de o parte o carte pentru profesionisti, „didactica”, practica, aplicata.
Este o carte de beletristica, motivationala, puternic impregnata de emotie, atitudine si atmosfera.
Este o carte care redefineste, actualizeaza profilul avocatului zilelor noastre.

Ultimele doua aspecte sunt strans legate, iar beletristica recreeaza atmosfera salii de judecata in nuante foarte vii, in care personajul principal – avocatul – invata, greseste, experimenteaza si gaseste atitudinea corecta.

Din acest punct de vedere, lectura este captivanta, este o lume in plina actiune. Scenele sunt foarte vii, astfel ca nu poti sa delimitezi foarte clar daca autorul iti prezinta o solutie sau ea se naste din insasi situatia prezentata cu ochiul unui fin observator. Apar in scena, pe rand, personalitati bine conturate: judecatori presati de timp, nervosi, iritati, uneori ostili, avocati nesiguri, timorati sau dimpotriva pedanti sau aroganti. Toti traiesc si isi joaca rolurile intr-o atmosfera plina de viata, de agitatie – sala de judecata – interactioneaza intre ei, sunt observati si caracterizati cu umor subtil dar suficient de incisiv. Poti simti uneori nervozitatea judecatorului sau timorarea avocatului, lipsa de timp. O lume intreaga se desfasoara. O lume a realitatii actului de justitie cu toata incarcatura de emotii.

Ma duce cu gandul la Procesul lui Kafka, la coridoarele nesfarsite in care se astepta cu resemnare in fata vreunui birou salvator… La forta de a crea si transmite o atmosfera. Dar spre deosebire de Kafka, de neputinta si caracterul inexorabil al situatiei, aici avem solutia si revenirea la normalitate. Este o carte kafkiana care pledeaza pentru normalitate.

Cred ca nu intamplator este ales acest stil. Cartea este inainte de toate o carte despre arta convingerii judecatorului, despre aspectele mai subtile ale meseriei de avocat, imposibil de cuantificat sau reglementat. Este vorba despre o atitudine care trebuie sa razbata din text, iar pentru aceasta nu ar fi fost suficienta insiruirea terna a unor caracteristici. Alegerea stilului literal nu face decat sa pledeze si sa „convinga” ca avocatura ramane o arta si diferenta dintre valoros si mediocru este data de stil si oratorica bine echilibrata.

Scopul ultim al cartii cred ca este actualizarea profilului traditional al avocatului, asa cum este sau ar trebui sa fie el in prezent. Este adevarat ca avocatura nu mai presupune astazi atat de multa pledoarie, oratorica. Concizia, rapiditatea si eficienta actului de justitie isi spun cuvantul. Cu toate acestea stilul nu dispare, se adapteaza, se perfectioneaza fara a mai acapara insa profesia. Ramane totusi elementul distinctiv, de valoare, de bun simt profesional pentru avocatul care nu isi vede meseria ca pe o nesfarsita serie de acte repetitive. Nu intamplator gasim citate din Quintilian surprinzator de actuale intr-o societate moderna.

Concluzia: avocatul modern trebuie sa fie concis, sa pretuiasca precizia si rigoarea, fara a neglija stilul, eruditia si elementele traditionale ale persuasiunii care raman, in continuare, armele care dau valoare discursului juridic.

O concluzie care se degaja firesc din povestea in imagini vii a intalnirii unor oameni in sala de judecata.

Va invit sa lecturati aceasta carte savuroasa, aceasta carte „altfel” asa cum o numeste autorul. Ramane ca fiecare sa decida daca avem de-a face cu o carte juridica sau cu literatura juridica.

Pentru mine acest aspect a fost o provocare si o experienta pe care cartea juridica de pe piata autohtona nu mi-a oferit-o pana acum.


* Convinge judecatorul. Tehnica si arta convingerii instantei, autor Adrian Toni Neacsu, in curs de aparitie la Editura Wolters Kluwer Romania.

Pentru mai multe detalii, dar si comenzi, accesati pagina cartii aici >>

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.