Cum sa scurtezi eficient cererile adresate instantei

Admin/ November 7, 2014/ Articole

concisArticol preluat de pe situl www.castigaprocese.ro. Autor: Adrian Neacsu

Ca ecou al cartii mele sunt destul de des intrebat de cunoscuti de ce insist atat de mult pe necesitatea ca cererile adresate instantei sa fie scurte. De regula atunci cand le ofer argumentele sfarsesc prin a ma incuviinta. De asemenea, majoritatea cititorilor mei imi dau dreptate in ce priveste acest aspect. O cerere scurta e mai buna decat una lunga. Dar asta e doar teorie.

O alta intrebare insa, din aceeasi familie, este aceea daca intr-adevar este posibil, practic vorbind, sa scurtezi o cerere deja redactata fara s-o deformezi ori s-o faci de neinteles. Scurt e mai bine, desigur, dar cum sa faci scurt ceva ce se presupune ca are exact dimensiunea ceruta de complexitatea problemei ori de imprejurarile cauzei? Cum sa reduci fara sa distrugi coerenta textului. Cum sa spui in mai putine cuvinte, propozitii, fraze ori pagini ceva ce deja este trecut pe hartie?

Ei bine, exista solutii. In mod natural, procesul complex de elaborare mentala si redactare a documentelor juridice nu tine seama de imperativul conciziei. Asezarea pe hartie a textelor se face urmarind mai degraba structura mentala a naratiei factuale sau a argumentatiei juridice si nu necesitatea exprimarii dense. Tocmai de aceea, aproape orice text juridic, ca de altfel orice text in general, permite ulterior un proces de revizuire in vederea scurtarii lui. Acesta este secretul. Desigur ca scurtarea unui text deja existent trebuie facut dupa o metoda clara, cu respectarea unor reguli. Exista trucuri ce permit rezultate exceptionale, daca le aplici metodic.

In cadrul atelierului Convinge judecatorul…in 10 pasi practici am inceput deja sa lucrez cu aceste metode. Fara sa anticipez in vreun fel ceea ce fac in acest workshop, trei din cele mai importante trucuri pe care le recomand pentru scurtarea textelor juridice cu pastrarea intocmai a intelesului sunt:

  • Renunta la cuvintele de umplutura, inutile
  • Renunta la repetitia cuvintelor
  • Renunta la folosirea sinonimelor

Fiecare din aceste reguli simple poate da rezultate importante dupa suficient de mult exercitiu practic.

Intr-un exemplu pe care l-am lucrat cu participantii la prima sesiune a atelierului meu le-am oferit un foarte mic text juridic si i-am rugat sa-l scurteze cat pot de mult, folosind instrumentele pe care tocmai le discutasem. Textul de proba avea la inceput 210 cuvinte si 1337 caractere. A fost redus in urma efortului lor colectiv de cel mult 5 minute cu aproximativ 30%. Aproape 70 de cuvinte din 210 erau in exces si incarcau artificial textul. Surplus nefolositor, gunoi.

Extrapolati acest rezultat la cereri mai mari si veti vedea avantajele metodei pragmatice pe care o propun in cadrul teoriei si practicii comunicarii judiciare pe care o promovez.


Daca sunteti interesat de mai mult va invitam sa participati la primul atelier public despre tehnicile de convingere a instantei: Convinge Judecatorul… in 10 pasi practici by Adrian Toni Neacsu. Mai multe detalii despre seminar aflati accesand linkul: http://info.wolterskluwer.ro/seminar-convinge-judecatorul

Convinge Judecatorul

In premiera pentru Romania, Adrian Toni Neacsu abordeaza in mod practic elemente de legal writing si va propune sa aflati cum doar in  10 pasi simpli fiecare avocat isi poate controla calitatea comunicarii judiciare in instanta. Autorul va propune mai mult decat o serie de sfaturi: o adevarata metoda de comunicare judiciara. Este o metoda practica, orientata spre eficienta si succes individual. Este o metoda ce are drept valori fundamentale pragmatismul, realismul, minimalismul si dezambiguizarea.

 

Share this Post

1 Comment

  1. E bine ceea ce propui, dar atunci cand judecatorul e plictisit sau neatent la tine, ce faci? Mai mult, daca te pune sa dai nu stiu ce explicatii unde trebuie sa te repeti, oare nu e voba in vant? Cred ca trebuie sa ne modelam un pic dupa judecatorul din fata noastra, ce stim ca-i place si ce nu.

Comments are closed.