Cunoaste-ti slabiciunile ca avocat

Wkro/ September 23, 2014/ Articolul saptamanii

Adrian NeacsuArticol publicat in revista Monitorul Jurisprudentei nr. 34/2014. Autor: Adrian Toni Neacsu

Sunt ingrozitor in ce priveste luarea notitelor. Nu e vorba doar de scrisul meu, care este admirabil de urat, ci de actiunea de a lua notite in sine. Am tendinta sa pastrez totul in minte, lucru care este absurd pentru ca am o memorie destul de fragila. De mai multe ori, persoana de la receptie ma anunta ca are pe cineva la telefon. De regula, raspundeam cu “Pe cine? Nu am auzit niciodata de aceasta persoana”, inainte sa-mi spuna ca, de fapt, era un client. In ultimul timp, am devenit din ce in ce mai bun. Astfel, am ajuns sa inteleg ca luarea notitelor este o slabiciune a mea. Slabiciunea mea in a nu lua notite.

Evaluare rapida

Multi avocati isi pot identifica slabiciunile. O memorie proasta, scris de mana deficitar, nervozitate in instanta sau orice alta slabiciune aparenta poate supara pe oricine. Este usor sa identifici aceste slabiciuni si sa vii cu o solutie rapida sa le rezolvi. Memorie proasta? Incearca sa scrii totul pe o hartie. Scris de mana deficitar? Dactilografiaza. Nervos in instanta? Mergi la un training de vorbit in public. Dar daca te limitezi la asta nu ajungi sa intelegi “de ce”, si nu vei putea elimina punctele slabe pe termen lung, devenind astfel atat un avocat, un prieten, un sot mai bun cat si o persoana mai buna.

De exemplu, sunt oarecum dezordonat. Cand ajung acasa de la serviciu am tendinta sa imi las in dezordine lucrurile pe scaune, mese. Cand m-am mutat cu prietena mea mi-am jurat ca voi inceta sa mai fac aceste lucruri. Usor, nu? Gresit. Nu am ajuns la originea problemei mele si, pana cand am facut-o cu adevarat, obiceiul a reaparut in cicluri.

Autoanaliza

Daca te uiti la cauzele acestor slabiciuni, s-ar putea sa dezvalui trasaturi de caracter pe care nu credeai ca le ai. De exemplu, daca poti sa intelegi de ce scrisul tau e asa de prost si ce spune despre tine si sa nu te opresti la constatarea ca scrii mizerabil, da, atunci poti sa-ti transformi punctul slab intr-un puncte forte. Dar mai mult despre aceasta imediat.

Voi folosi ca exemplul obiceiul meu de a fi dezordonat. Aruncam lucrurile la intamplare sau le lasam agatate de orice imi iesea in cale. Lucrul cel mai usor e sa spui ca nu o sa mai faci niciodata asta. Dar daca ma intreb de ce am facut acest lucru pot sa invat mai multe despre mine. Cred ca am facut asta pentru ca sunt nerabdator si pot fi distras cu usurinta. Imi aruncam haina pe scaunul de la masa pentru ca vedeam ca este un mail ce trebuie citit. Sau imi lasam cana in chiuveta pentru ca eram distras de miscarea pisicii si uitam sa o pun in masina de spalat vase. Concluzia mea e ca sunt nerabdator si neatent. Si ce? Acum ca sunt constient de aceasta trasatura sau potential punct slab pot fi mai atent cu privire la acest aspect. Devine un punct forte. Stiu ca sunt nerabdator asa ca sunt mai atent cand actionez astfel si incerc sa ii pun capat.

Foloseste cunoasterea de sine

Ca avocat, este de datoria noastra sa observam punctele slabe ale adversarului nostru. Fie ca sunt punctele slabe ale avocatului, fie lipsurile din cauza, fie impecabilitatea oponentului, fie orice alta problema, scopul nostru e sa le observam. Apoi, slujba noastra este de a le exploata in avantajul clientului.

Daca reusim sa ne privim sincer in oglinda, atunci putem sa ne exploatam slabiciunile. Conform lui Ralph Waldo Emerson, „Puterea noastra creste din slabiciunea noastra”.

In opinia mea, sunt doua modalitati. Putem deveni fie foarte vigilenti in legatura cu punctele slabe si asta ne face puternici, fie sa privim in alt fel la slabiciunea noastra si sa o privim ca un punct forte.

In exemplul meu de mai sus, am devenit foarte vigilent in legatura cu slabiciunea mea. Am fost foarte atent asupra acestui lucru si am incercat sa distrug orice urma la primul semn. Dar altii cred ca in fiecare slabiciune se afla si un important punct forte.

Conform unor autori precum Dave Kerpen si David Rendall exista corelatii directe intre diferite trasaturi. Ei ofera o lista cu slabiciuni aparente ce corespund de fapt unor puncte forte: Dezorganizat – creativ; Inflexibil – organizat; Incapatanat – dedicat; Neconsecvent – flexibil; Insuportabil – entuziasmat; Sobru – calm; Timid – chibzuit; Iresponsabil – aventuros; Plictisitor – responsabil; Nerealist – pozitiv; Negativ – realist; Intimidant – hotarat; Slab – modest; Arogant – sigur pe sine; Indecis – rabdator; Nerabdator – pasionat.

Cred ca unele, cum ar fi aroganta si corelativul increderii excesive in propria persoana, au modalitati usoare de a fi corectate. Este usor sa fii arogant si chiar obraznic in raport cu oamenii si apoi sa iti justifici tie insuti ca este doar increderea in sine. Similar, avocatii trebuie sa inteleaga diferenta dintre incapatanare si dedicare. Incapatanarea poate determina ca o intelegere sa nu se finalizeze, in timp ce a doua poate sa te faca un avocat grozav.

Primul pas consta in cunoastere. Cunoscand trasaturile noastre putem face orice vrem. A nu face nimic in fata slabiciunilor noastre nu ajuta pe nimeni. In primul rand nu ne ajuta pe noi.

Acest material a aparut pe CastigaProcese.ro si reprezinta o adaptare libera a articolului apartinand lui Josh Camson, publicat pe lawyerist.com sub titlul Know your weaknesses. Josh Camson este avocat si publicist.

CastigaProcese.ro publica in exclusivitate in Romania articole despre legal writing, despre abilitatile avocatilor de instanta, despre stilul judiciar, despre forma si structura actelor judiciare, despre tehnica si arta comunicarii judiciare.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.