Demnitatea persoanei umane. Limitele libertatii de exprimare

Admin/ January 23, 2015/ Articole

libertatea de exprimareArticol publicat in Pandectele Romane nr. 11/2014, rubrica Meridiane juridice.

Curtea constitutionala germana (federala), decizia nr. 1 BvR 194/13 din 11 decembrie 2013

O membra a Uniunii Crestin-Sociale din Bavaria, membra a parlamentului regional bavarez, a acordat un interviu publicatiei Bild, insotit de o serie de fotografii in ipostaze „sugestive”. Autorul materialului, regretand ca doamna deputat a ales sa apara in aceste ipostaze, pe care le-a caracterizat drept „pornografie”, a afirmat despre aceasta ca ar fi „o femeie nebuna”. In fata Curtii constitutionale federale, reclamanta a invocat incalcarea drepturilor sale astfel cum sunt garantate prin legea fundamentala.

Curtea apreciaza ca termenii folositi constituie o incalcare a articolului 2 (libertatea de miscare, libertatea persoanei) din legea fundamentala germana, coroborat cu articolul 1 (demnitatea persoanei umane). Aceste dispozitii ofera o protectie impotriva unor afirmatii umilitoare, care ating aparenta unei persoane si care afecteaza imaginea sa publica.

In speta, afirmatiile jurnalistului au avut ca scop declarat deprecierea reclamantei si sa aduca atingere imaginii sale, atat sociala cat si politica. Curtea subliniaza faptul ca ocrotirea constitutionala a drepturilor persoanelor, precum cea a libertatii de exprimare, se limiteaza reciproc, si aminteste ca echilibrul dintre aceste doua exigente contradictorii ce se impune a fi respectat se apreciaza de la caz la caz. Atingerea adusa imaginii reclamantei de catre publicatia Bild priveste mai putin publicarea articolului propriu-zis, cat mai degraba comentariile autorului. Curtea arata ca aceasta consta in aprecieri gratuite, asupra personalitatii insasi a reclamantei, dat fiind ca terminologia aleasa releva un camp lexical specific intimitatii, iar niciun element concret nu poate justifica judecatile de valoare emise.

In plus, Curtea apreciaza ca acele afirmatii nu pot fi considerate drept expresia spontana a unei opinii, fiind vorba de un text scris cu intentia precisa de a jigni. Daca opiniile contradictorii si radicale constituie, pe buna dreptate, o parte a libertatii de expresie, fiind deci conciliabile cu respectarea drepturilor omului, modalitatea in care a fost descrisa reclamanta in speta constituie in mod clar o incalcare a acestor drepturi.

Pandectele Romane nr.11 in format tiparit aici >>
Pandectele Romane nr.11 in format pdf aici >>

 

Share this Post