Despre fata nevazuta a dreptului. Autoritate si surse
Autor: Dan Stoica
Timp de patru ani ai fost student al Facultatii de Drept. Astazi este prima zi din viata ta profesionala. Prima treapta pe care ai pasit poartă inscriptia “stagiar”. Un scris neregulat, cu litere de-o schioapa, divers colorate. Prima usa pe care o deschizi iti dezvaluie un birou pe care se afla un laptop si un dosar. Astazi incepe lupta cu realitatea din spatele teoriilor din amfiteatre. Stii ce ai de facut: trebuie sa pregatesti un referat despre instanta competenta si normele aplicabile in primul tau dosar, la solicitarea avocatului indrumator. Ai mai studiat astfel de teme la seminariile din facultate, dar acesta e primul tau proiect de documentare aplicat pe un caz real.
Dosarul contine documentatia legata de un litigiu care are ca obiect un caz de discriminare.Un copil cu dificultati motorii este exmatriculat de conducerea scolii normale in care a studiat timp de trei ani. Profesorii motiveaza decizia lor prin faptul ca elevul nu participa la activitatile clasei. Parintii doresc sa actioneze in judecata pe cei responsabili. Ei sustin ca scoala nu face niciun efort sa il integreze pe copil in sistemul de educatie.
Timp de cateva ore rasfoiesti cu atentie documentele din dosar: acte oficiale, marturii, adrese oficiale, cateva extrase din legi si norme, adnotari ale colegilor avocati. Dintre file aluneca chiar si un desen in creion, semnat Marius. Un scris caligrafic, usor inclinat spre dreapta.
Examinezi faptele pentru a gasi elementele relevante pentru determinarea instantei competente. Referatul trebuie sa raspunda la trei intrebari clare: Care este instanta competenta? Ce reglementari legale trebuie sa aplice instanta de judecata? De ce? Este esential sa analizezi modul in care normele se aplica la faptele cazului. Identifici normele juridice aplicabile si folosesti principiile generale de aplicare a legilor. Realizezi insa ca nu este suficient. Inainte de a incepe sa scrii referatul trebuie sa organizezi informatiile in functie de sursele folosite si de autoritatea acestora. Planifici lista pasilor necesari pentru finalizarea referatului:
1.Identifici sursele primare si cele secundare.
2.Organizezi sursele primare in functie de autoritatea lor.
3.Organizezi sursele secundare in functie de autoritatea lor.
4.Scrii, rescrii, revezi si revizuiesti referatul.
5.Verifici lista de control pentru a te asigura ca ai parcurs toti pasii necesari.
6.Trimiti documentul avocatului indrumator, pentru observatii.
7.Arhivezi forma finala a documentului.