Despre profesia de detectiv particular in Romania (I)
Autor: Stefan GHEORGHIES
In productiile cinematografice, profesia de detectiv particular se bucura de o imagine favorabila, in sensul unor personaje care adesea ocolesc legea pentru a putea sa atinga scopul dorit. Interesele clientului devin esentiale pentru activitatea intreprinsa, iar deciziile pe care acesta le ia vizeaza, de regula, fapte sau situatii care tin mai mult de sfera legii penale. Tipologia detectivului particular din filme reclama, bineinteles, prezenta anumitor calitati si aptitudini, insa dincolo de proiectia de pe marele ecran, realitatea este una cu totul diferita. Desi profesia reprezinta o adevarata traditie in alte state, in Romania aceasta a fost recunoscuta si, pe cale de consecinta, reglementata de abia in anul 2003, prin intermediul Legii nr. 329/2003 privind exercitatea profesiei de detectiv particular, modificata prin Legea nr. 353/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 26 iulie 2004. Afirmatia conform careia ne aflam inca in perioada de pionierat a acestei profesii in Romania nu este intru totul falsa. Problematica activitatii detectivului particular prezinta interes, atat din perspectiva celor care doresc sa profeseze in acest domeniu, cat si din punctul de vedere al potentialilor clienti care ar dori sa beneficieze de serviciile oferite.
Legea nr. 329/2003 ofera o definitie clara a profesiei de detectiv particular, in sensul ca „detectivul particular este persoana atestata in conditiile prezentei legi si care, fara sa aduca atingere dreptului la viata intima, familiala si privata ori altor drepturi si libertati fundamentatle, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfasoara activitati specifice de investigare” (art. 1). Din aceasta definitie putem desprinde cu usurinta cateva coordonate esentiale ale profesiei. Atestatul pe care detectivul trebuie sa il detina reclama prezenta unor conditii pe care persoana trebuie sa le indeplineasca pentru a dobandi aceasta calitate. Art. 1 prevede si anumite interdictii cu caracter general, in sensul de a nu aduce atingere dreptului la viata intima, familiala ori privata ori de a nu afecta exercitarea drepturilor si libertatilor fundamentale. Din acelasi articol desprindem si categoriile de persoane care pot apela la serviciile unui detectiv particular.
In ce consta activitatea specifica de investigare? Legea prevede ca prin activitatea de investigare se inteleg urmatoarele activitati care privesc: conduita si moralitatea publica a unei persoane; date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potentiala partenera intr-o afacere; persoanele disparute de la domiciliu; bunurile care fac obiectului unor litigii de natura civila sau penala instrainate in scopul prejudicierii intereselor unei parti in proces; asigurarea protectiei impotriva scurgerile unor informatii din sfera vietii private sau a activitatii operatorilor economici care doresc sa pastreze confidentialitatea acestora [art. 1 lit. a), b), c), d) si e)]. In desfasurarea activitatii sale, detectivul particular este obligat sa pastreze secretul profesional asupra datelor si informatiilor obtinute.
Ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a dobandi calitatea de detectiv particular? Legea prevede ca activitatea de detectiv particular poate fi desfasurata numai de persoanele atestate profesional (art. 4), iar in acest sens persoana care aspira la aceasta calitate trebuie sa cumuleze o serie de conditii:
- trebuie sa aiba cetatenie romana sau cetatenia unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene ori ale Spatiului Economic European;
- trebuie sa posede cel putin studii medii si sa fie absolvent a unei scoli postliceale de detectivi ori a indeplinit functia de politist ori lucrator in cadrul unor institutii publice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice sau sigurantei nationale ori este absolventa a unei institutii de invatamant superior;
- este apta din punct de vedere medical;
- sa nu fi fost condamnata pentru infractiuni savarsite cu intentie;
- nu desfasoara o activitate care implica exercitiul autoritatii publice;
- a obtinut avizul inspectoratului de politie judetean sau al Directiei generale de politie a municipiului Bucuresti, dupa caz;
- a promovat examenul de atestare a calitatii de detectiv particular, conform prevederilor art. 7, ori detine un certificat de calificare in aceasta profesie sau un atestat similar eliberat in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European [art. 5 lit. a), b), c), d), e), f) si g)].
Cum se dobandeste calitatea de detectiv particular? Sustinerea examenului de atestare a calitatii de detectiv particular reclama depunerea la inspectoratele de politie judetene, ori, dupa caz, la Directia generala de politie a municipiului Bucuresti, a actelor prevazute de Legea nr. 329/2003. In urma verificarii indeplinirii conditiilor prevazute de catre lege si a examinarii de catre o comisie instituita la nivelul inspectoratului de politie judetean ori, dupa caz, a Directiei generale de politie a municipiului Bucuresti, candidatul primeste atestatul. Pe langa acesta, detectivul va primi si utiliza, in scopul dovedirii acestei calitati, legitimatia de detectiv particular, care este nominala si nu este transmisibila (art. 6, 7, 9).
Ce drepturi si ce obligatii are un detectiv particular? Facand din nou o scurta trimitere la registrul artistic, infatisat in filme, al profesiei de detectiv particular, adesea reprezentarea activitatii detectivului vizeaza ramuri dintre cele mai diverse ale dreptului; drepturile si obligatiile prezentate intr-o maniera nejuridica par a nu cunoaste nicio limitare. Insa, revenind la prevederile Legii nr. 329/2003, nu putem afirma ca activitatea unui detectiv particular se bucura de o libertate neingradita. Art. 11 prevede ca detectivul particular are dreptul de „a efectua investigatii in legatura cu persoanele, bunurile, faptele, datele si imprejurarile care fac obiectul acestei activitati, cu respectarea stricta a drepturilor si libertatilor cetatenilor, precum si a dispozitiilor legale”. In efectuarea investigatiei detectivul particular poate solicita persoanelor fizice sau autoritatilor publice informatii care, potrivit legii, nu sunt clasificate si nu aduc atingere dreptului la viata intima, familiala si privata ori altor drepturi si libertati fundamentale ale persoanei vizate.
Citeste si: Despre profesia de detectiv particular in Romania (II)
Surse:
- iDrept – Legea nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular
- Scoala de detectivi particulari ‚Confident’
- Foto