Despre publicarea jurisprudentei instantelor „inferioare”
Editorial publicat in Monitorul Jurisprudentei nr. 4 / 2013, autor Adrian Toni Neacsu, Redactor Sef Pandectele Romane.
In acest numar publicam si doua hotarari judecatoresti pronuntate de tribunalele din Romania, pe langa cele ale instantei supreme sau ale curtilor de apel. Judecatoriile si tribunalele sunt instantele cel mai putin bagate in seama in ce priveste activitatea de publicare a jurisprudentei. Toata lumea se inghesuie in a publica hotararile Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale curtilor de apel. Aceste instante sunt de altfel si singurele care au, potrivit regulamentelor, obligatia publicarii propriei jurisprudente relevante.
Din punct de vedere cantitativ, situatia este exact inversa. Instantele cel mai putin publicate sunt cele care pronunta numarul cel mai mare de hotarari judecatoresti. Din cele 2,35 de milioane de dosare solutionate in 2012, instantei supreme si curtilor de apel le-a revenit impreuna un procent de pana in 11%. Restul au fost pronuntate de judecatorii (1,45 milioane) si tribunale (646.000).
Este destul de raspandita prejudecata ca hotararile instantelor de fond sunt inferioare calitativ si ca publicarea lor ar fi pierdere de vreme. Am primit de multe ori replica aceasta, direct ori doar sugerat, chiar de la oameni din interiorul sistemului. Ca om caruia i-au trecut multe hotarari prin maini, in mod sistematic, mai ales in cadrul gestionarii programului Jurindex, pot afirma fara riscul de a gresi ca nu gradul instantei este cel care determina in mod esential excelenta teoretica si unicitatea practica a unei solutii judecatoresti. Exista hotarari judecatoresti exceptionale la judecatorii si tribunale, dupa cum exista hotarari ale instantei supreme la care nici nu te poti gandi ca ar putea fi vreodata puse in paginile unei publicatii.
O alta idee preconceputa este aceea ca hotararile judecatoresti pronuntate de instantele „inferioare” sunt nerelevante in aceasta forma, fiindca sunt modificate masiv in caile de atac. Nimic mai eronat. In realitate, intr-o proportie covarsitoare, justitia este in realitate infaptuita definitiv exact acolo unde se pronunta hotararea fondului. Anul trecut din cele 1,45 de milioane de sentinte pronuntate de judecatorii in 2012 au fost modificate in caile de atac doar 47.679 hotararii, corespunzand unui procent de doar 3%. In mod similar, doar 5 hotarari judecatoresti dintr-o suta pronuntate de tribunale au fost modificate (prin solutii de desfiintare sau casare) in caile de atac formulate, restul ramanand asa cum au fost pronuntate de instanta de fond.
Iata deci argumentele irefutabile pentru necesitatea cunoasterii si diseminarii hotararilor judecatoresti pronuntate de instantele de toate gradele. Altfel, profesionistul nu poate cunoaste cu adevarat intreaga intindere a problematicii problemelor de drept rezolvate cu adevarat in justitie si-si limiteaza domeniul cunoasterii la competenta, ea insasi limitata, a instantelor superioare.
Cele doua hotarari ale tribunalelor publicate in acest numar al publicatiei imi ilustreaza si practic optiunile intemeiate pe analiza realitatilor din instante. In orice caz, Monitorul Jurisprudentei va continua sa identifice hotararile judecatoresti de interes practic la instantele de toate gradele, fara sa facem diferenta dupa importanta instantei, ci doar dupa aceea a solutiei date sau a motivarii realizate. In contextul reasezarii competentelor prin noul Cod de procedura civila, acest lucru devine o necesitate, dupa cum voi arata cu alta ocazie.
Intrucat monitorizarea jurisprudentei judecatoriilor si a tribunalelor este extrem de dificila, rugam cititorii nostri sa ne devina si colaboratori si sa ne semnaleze hotararile acestor instante care merita sa fie cunoscute si sa fie diseminate.