Expertul in legislatia muncii, o noua ocupatie

Wkro/ July 5, 2013/ Articolul saptamanii, Interviuri

expertCorneliu BENTE – Presedintele Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii

Interviu realizat de redactia Revistei Romane de Dreptul Muncii.

Revista Romana de Dreptul Muncii: Stimate domnule Corneliu Bente, in primul rand, va multumim pentru interviul acordat Revistei Romane de Dreptul Muncii. Sunteti presedintele Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii si, de curand, ati organizat o conferinta dedicata acestui domeniu. Avem rugamintea sa ne spuneti, pentru cititorii nostri, cateva cuvinte despre dumneavoastra, despre experienta profesionala in domeniul dreptului muncii.

Corneliu Bente: Sunt jurist de profesie, absolvent al unui program de master in Dreptul muncii si securitatii sociale si am participat la multe alte seminarii si cursuri postuniversitare de formare in domeniul legislatiei muncii. Activez in domeniul de training si consultanta in legislatia muncii de peste 10 ani asigurand, in special pentru companii, consiliere in resurse umane, relatii de munca si sanatate si securitate in munca. Am lucrat in diverse domenii de activitate, precum organizatii non-guvernamentale, institutii de invatamant, unitati de plasare a fortei de munca, institute de cercetare si in industria auto. Asa cum spuneati si dumneavoastra experienta mea m-a orientat spre infiintarea Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii, al carei presedinte sunt.

R.R.D.M.: Ce ne puteti spune despre expertul in legislatia muncii? Care este, in viziunea dumneavoastra, rolul acestuia si de ce era necesar sa apara?

C.B.: Un expert in legislatia muncii este atat un sfatuitor al angajatorului, cat si al angajatului. Este nevoie de un echilibru intre „capital” si „social” pentru buna functionare a relatiei de munca in ansamblul ei. Am convingerea ca expertul in legislatia muncii poate ajunge sa armonizeze in mod real interesele celor doua parti, in functie de situatia concreta. Desigur, un prim rol al sau este de a consilia angajatorul astfel incat acesta sa respecte dispozitiile legale. De asemenea, expertul in legislatia muncii poate redacta cu inalt profesionalism actele specifice relatiilor de munca, poate concilia situatiile conflictuale existente la un moment dat intre angajator si salariat sau sindicat, poate cerceta abaterile disciplinare si poate reprezenta angajatorul in fata institutiilor statului cu ocazia diferitelor controale. Asa cum spuneam si cu alte ocazii, Romania are nevoie de experti in legislatia muncii si am un argument solid in acest sens: instantele competente sa judece litigiile de munca sunt sufocate de numarul prea mare de dosare aflate pe rol. Astazi se dau termene de judecata fixate la 6 sau 8 luni, uneori chiar un an de la data introducerii actiunii. In consecinta, se impune formarea unor specialisti cu un inalt nivel de cunostinte care sa cunoasca in detaliu legislatia muncii si prin actiunile lor sa diminueze numarul conflictelor de munca ajunse in instanta.

Conform standardului ocupational al profesiei de expert in legislatia muncii, realizat pe baza unei analize minutioase, acesta ar trebui sa aiba cunostinte solide privind regimul juridic aplicabil diferitelor raporturi juridice de munca, inclusiv de serviciu, trasaturile caracteristice ale acestora, raspunderea juridica in dreptul muncii in toate formele ei (disciplinara, patrimoniala, contraventionala si penala), de solutionare a conflictelor de munca, precum si unele notiuni privind institutiile juridice ale asigurarilor sociale si de asistenta sociala.

R.R.D.M.: In calitate de presedinte al Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii, va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre aceasta organizatie si despre rolul ei.

C.B.: Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii a luat fiinta in luna martie 2012, ca rezultat firesc al noii profesii introduse in clasificarea ocupatiilor din Romania. Acest corp profesional isi propune urmatoarele:

  • Organizarea, coordonarea si reglementarea profesiei de Expert Legislatia Muncii in Romania, reprezentarea si protejarea intereselor profesionale ale membrilor sai, asigurarea exercitarii profesiei de Expert Legislatia Muncii cu respectarea deontologiei profesionale si a unui inalt nivel de calificare profesionala.
  • Crearea unui corp de profesionisti de elita, prin recunoasterea si certificarea competentelor profesionale ale practicienilor in domeniul legislatiei muncii, capabili sa disemineze si sa dezvolte bazele unei culturi organizationale orientate pe protejarea drepturilor participantilor la procesul de munca, angajati – angajatori.
  • Dezvoltarea competentelor profesionale ale practicienilor in domeniul legislatiei muncii prin organizarea de cursuri de formare profesionala in vederea accesului acestora in noua profesie.
  • Promovarea, prin membrii sai, a serviciilor de consiliere sau de expertiza in legislatia muncii.
  • Crearea unei axe de dialog intre autoritatile statului, patronate si sindicate, avand ca obiectiv principal reducerea muncii nedeclarate.
  • Elaborarea unor strategii si programe in vederea promovarii relatiilor de munca legale si sanatoase.

Iata ca UNELM doreste sa se constituie ca un partener credibil si util pentru angajatori si angajati, sindicate, patronate si alte institutii.

R.R.D.M.: Referitor la conferinta organizata in data de 30 mai 2013, am dori sa aflam care este impresia dumneavoastra despre modul in care s-a desfasurat conferinta si ce impact a avut asupra participantilor.

C.B.: In data de 30 mai 2013 Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii a organizat prima Conferinta Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii. Evenimentul  a fost gazduit de catre Universitatea Ecologica din Bucuresti si sustinut de catre Asociatia de Dreptul Muncii care a participat si la elaborarea standardului ocupational. In cadrul conferintei s-a reunit un numar de peste 130 de practicieni din legislatia muncii pentru a deslusi impreuna problemele izvorate din relatiile de munca angajat/angajator. S-au discutat teme de actualitate si de mare importanta in acest moment, cum ar fi impactul noului Cod de procedura civila in dreptul muncii, s-au analizat spete dificile cu privire la incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca sau cu privire la raspunderea salariatului pentru prejudiciul adus angajatorului. Avem un feedback pozitiv din partea participantilor, caracterul interactiv al expunerilor si solutiile concrete oferite de catre profesionistii in domeniu au facut ca majoritatea sa-si exprime intentia de a urma cursurile de specializare in ocupatia de expert in legislatia muncii. De asemenea, a existat solicitarea expresa a acestora de a participa pe viitor la workshop-uri, avand ca scop solutionarea spetelor dificile intalnite in practica, mai ales ca moderatorii au fost deschisi oricaror intrebari.

Multumim in acest sens, in mod special prestigiosului domn prof. univ. dr. Alexandru Ticlea, presedinte al Asociatiei de Dreptul Muncii si presedinte de onoare al Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii, care s-a alaturat demersului nostru inca de la inceput, precum si domnului judecator Petrica Arbanas de la Curtea de Apel Bucuresti, doamnei Laura Georgescu – lector univ. dr. Universitatea Ecologica din Bucuresti si vicepresedinte al Asociatiei de Dreptul Muncii, doamnei Ana Stefanescu – lector univ. dr. Universitatea ,,Dunarea de Jos,, din Galati si secretar al Asociatiei de Dreptul Muncii, doamnei Anca Mihalache – inspector de munca din cadrul Inspectiei Muncii – specialisti care au participat si la elaborarea standardului ocupational si au devenit membri de onoare ai Uniunii noastre.

Citeste interviul integral in Revista Romana de Dreptul Muncii nr.6 >>

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.