High Crimes – Crima de inalta tradare (2002)

Wkro/ October 31, 2014/ Filme de vazut

High crimesAutor: Stefan Gheorghies

Everything you trust. Everything you know. May be a lie…

In stare de razboi legile statului sunt impinse pana la limitele inferioare, in sensul in care anumite fapte sau acte, desi contrare prevederilor legale, pot ajunge sa fie considerate drept licite. Discutia poate continua asupra infractiunilor asupra vietii umane, in contextul in care un conflict armat inevitabil va produce si daune de natura umana. Din aceste ratiuni, instante judecatoresti specializate au competenta de a solutiona cauze care implica militarii. Tocmai pentru a tine cont de imprejurarile aparente si de calitatea speciala a partilor dintr-un proces, se impune acesta ratiune de a infiinta si de a functiona a instantelor separate de cele adresate populatiei civile.

High Crimes, in regia lui Carl Franklin, urmareste povestea unui fost ofiter din marina S.U.A. acuzat de uciderea a noua persoane in timpul unei misiuni dintr-un indepartat stat latin. Faptul ca respectivul militar fusese intre timp integrat intr-o noua viata civila, fara nici cea mai mica legatura cu profesia sa, nu face decat sa produca victime colaterale.

Actiunea o urmareste pe Claire Kubik (Ashley Judd), un avocat de succes care promitea ca in viitorul apropiat sa fie numita partener in firma de avocatura in care profesa. Pe plan personal, viata acesteia pare a fi mai mult decat implinita. Casatorita cu cel care parea la prima vedere sotul ideal, Claire asteapta nasterea primului ei copil, iar lucrurile par a se aseza la locul lor firesc in aceasta viata aparent perfecta. Insa, intr-o seara, cei doi soti sunt prinsi intr-o veritabila ambuscada a fortelor speciale ale politiei. Ulterior, dupa ce Claire este eliberata, afla ca sotul ei fusese arestat pentru uciderea a noua persoane in timpul unei misiuni secrete desfasurate cu multi ani in urma. Aceasta afla si de faptul ca acesta fusese ofiter in armata S.U.A. si ca numele sau actual nu e cel real, ci doar o acoperire menita sa ii faciliteze siguranta. In cele din urma, dupa ce procesul debuteaza in fata instantei militare, Claire este nevoita sa caute un avocat specializat in aceasta ramura si ajunge la Charles Grimes (Morgan Freeman), un fost profesionist cunoscut pentru problemele pe care le avusese cu alcoolul. Cei doi, alaturi de avocatul numit din oficiu, vor fi nevoiti sa demonstreze faptul ca sotul femeii este nevinovat. De altfel, premisa de la care se pleaca este ca fostul ofiter nu are nici cea mai mica legatura cu uciderea acelor persoane nevinovate, iar totul este o inscenare la cel mai inalt nivel.

High Crime

High Crimes este un film juridic complex, dezvoltat pe mai multe planuri. Avem in primul rand planul personal, in care Claire descopera ca sotul ei nu era cine pretindea a fi, dar cu toate acestea decide sa ii fie alaturi si sa ii demonstreze nevinovatia cu orice pret. Pe plan juridic, situatia este una dintre cele mai complicate. Marturiile camarazilor ofiterului il pun pe acesta in pozitia aparent imposibil de rasturnat a faptuitorului. Probele aduse de catre acuzare sunt mai mult decat solide. Insa, dincolo de aceasta certitudine a procurorului de caz, Claire reuseste sa patrunda in sfera adevarului din misiunea respectiva. Solutia este ca aceasta sa demonstreze ca un alt ofiter se face vinovat de executia civililor, iar in acest sens diverse documente si registre, precum si marturiile unor persoane implicate indirect in acea misiune par a oferi salvarea mult visata. In aceasta incredere intre soti care pare mai mult absoluta, nimeni nu isi pune insa intrebarea: detine fostul ofiter dovezi concrete care sa-i sprijine nevinovatia?

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.