In Cold Blood (1967)

Wkro/ May 8, 2015/ Filme de vazut

In cold bloodAutor: Stefan Gheorghies

 If they ever count every cheatin’ wife and tax chiseler, the whole country would be behind prison walls.

Pedeapsa capitala ridica in continuare numeroase semne de intrebare cu privire la modul in care este aplicata. Dincolo de argumentele juridice specifice fiecarui sistem judiciar, poate chiar lasand deoparte coordonatele umane ale intregii problematici, se naste o puternica intrebare. Care este utilitatea acestei pedepse daca ar fi sa aruncam o privire de ansamblu asupra modului in care statul duce la indeplinire actul de infaptuire a justitiei? Care ar fi argumentele pro si contra acestei masuri drastice? Cum intelege legiuitorul scoaterea din peisajul juridic a infractorilor care au savarsit fapte de o periculozitate sporita, din moment ce ideea de reintegrare in societate a esuat?

In Cold Blood, in regia lui Richard Brooks, inspirat dupa cartea semnata de Truman Capote, priveste din mai multe perspective aceasta problematica sensibila. Dincolo de cadrul juridic specific sistemului judiciar american, productia ofera si numeroase puncte de vedere cu privire la aspectele umane ale unei astfel de cauze.

Sub pretextul de a sustrage o suma importanta de bani din seiful unui fermier presupus instarit, doi barbati planuiesc cu lux de detalii modul in care planul va fi pus in aplicare. Calatorind spre micul orasel american, fara a cunoaste pe nimeni din respectiva zona, cei doi se bazeaza doar pe relatarile unui fost coleg de detentie. Pusi asupra faptei, acestia constata nu doar ca fermierul nu avea in posesie nicio suma de bani in numerar, dar si ca lucrurile urmeaza sa scape de sub control. Aflati intr-o situatie mai mult decat complicata, presati si de faptul ca intrega familie fusese martora la tentativa lor de talharie, Perry (Robert Blake) si Dick (Scott Wilson) urmeaza sa ia o serie de decizii gresite. A doua zi, cei patru membri ai familiei Clutter sunt gasiti morti, iar autoritatile incep ancheta penala pentru a descoperi faptuitorii. Insa, Perry si Dick parasisera demult micul orasel, avand destinatia Mexic, iar FBI-ul nu pare a avea nicio pista in legatura cu crimele aparent lipsite de orice logica. Intre timp, personalitatile deviante ale celor doi infractori intra in actiune, iar colaborarea dintre acestia devine din ce in ce mai tensionata. Perry este decis sa-si urmeze obsesia de a parasi tara pentru a cauta o comoara imaginara, iar Dick se cufunda intr-o continua stare de superficialitate, presata cu alcool si actiuni iresponsabile. Nu dureaza mult pana ca cei doi sa se intoarca in tara, moment in care autoritatile deja incep sa contureze o imagine de ansamblu asupra adevaratilor faptuitori.

In cold blood

In Cold Blood contureaza o perspectiva larga asupra pedepsei capitale, povestea urmarind doua viziuni asupra celor intamplate. Prima parte a productiei are in vedere savarsirea faptelor propriu-zise, fara o oferi indicii cu privire la crimele propriu-zise. Se contureaza ideea conform careia cei doi barbati au comis crimele perfecte, iar autoritatile par a fi neputincioase in incercarea de a-i identifica, fara a lua macar in calcul ideea de a-i captura. Si, intr-adevar, planul functioneaza, in ciuda tensiunilor existe in colaborarea celor doi. Insa, in a doua jumatate a filmului, perspectiva se schimba radical.

Greseala de a reveni in tara, precum si avansarea anchetei autoritatile contureaza imaginea unor suspecti reali, aflati in stransa legatura cu crimele. Dick si Perry intra in vizorul FBI-ului si capturarea acestora devine inevitabila, poate la fel de inevitabile precum procesul care avea sa urmeze si pronuntarea sentintei capitale.

Dincolo de argumentele juridice, este interesanta maniera in care cei doi infractori gestioneaza intreaga situatie, inclusiv pedeapsa capitala. Remuscarile sunt de domeniul trecutului pentru doi oameni lipsiti ca responsabilitate, iar explicatiile de natura psihologica par a fi singurele capabile sa contureze imaginea de ansamblu a unor criminali cu sange rece.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.