In the Name of the Father – In numele tatalui (1993)

Wkro/ November 17, 2012/ Filme de vazut

In the name of the father - In numele tataluiAutor: Stefan GHEORGHIES

Justitia este dreapta pentru fiecare individ in parte. Fiecare om este supus normelor juridice, iar bratul lung al legii va actiona cu fermitate si corectitudine de fiecare data cand va fi cazul. Cel putin aceasta este conceptia fiecarui legiuitor care incearca sa aiba in vedere fiecare ipoteza atunci cand propune un act legislativ. Insa chiar si cele mai optimiste minti nu se pot opune nu neaparat coruptiei, ci unor cauze care inlatura din diverse motive insasi esenta conceptului de justitie. Ajugem astfel in Marea Britanie a anului 1974, o perioada in care IRA era un factor de destabilizare a societatii si raspandea frica in randul cetatenilor. Si nu numai victimele atentalor sau a luptelor de strada din Irlanda ajungeau fara voia lor in vizorul IRA sau a politiei din Marea Britanie. Este si cazul lui Gerry Conlon, un tanar irlandez fara un scop definit in viata care ajunge sa fie acuzat si judecat pentru atentatul cu bomba din 5 octombrie 1974 din Guilford.

Povestea urmareste o lunga perioada din viata lui Gerry Conlon (Daniel Day-Lewis), incepand cu plecarea sa la Londra si terminand cu incarcerarea sa nedreapta pentru o fapta pe care nu a savarsit-o. Insa povestea lui Gerry nu este pe atat de simpla precum pare la prima vedere; intr-o Irlanda marcata de razboiul dus de IRA si de frica de a iesi pe strada, Gerry este trimis de parintii sai la Londra. Gerry insa traieste intr-o cu totul alta lume, iar Londra devine pentru el o ocazie foarte buna pentru distractie, petreceri si in mare parte, pierdere de timp, cu toate ca isi mintea parintii spunandu-le ca munceste. Insa distractia sa nevinovata se transforma printr-o coincidenta nefasta intr-o lupta cu legea teroristmlui nou intrata in vigoare in Marea Britanie. In urma atentatului mai sus mentionat este arestat si supus detentiei timp de 7 zile. La presiunea politiei ajunge sa semneze o declaratie prin care isi marturiseste falsa implicare in atentatul de la Guildford si ajunge, in mod inevitabil, sa fie condamndat la inchisoare pe viata. Insa odata cu condamnarea sa sunt antrenati in acest nefast joc si familiile celor din jur, fiind inchis alaturi de tatal sau, Giuseppe Conlon (Pete Postlethwaite).

In the name of the father

In the Name of the Father este un exceptional film cu tematica juridica. Cu toate ca Gerry Conlon este condamnat pe nedrept pentru terorism, alaturi de intreaga sa familie, nu se poate vorbi despre o anumita influenta la nivelul instantei de judecata. Da, judecatorul are deja anumite prejudecati, insa atitudinea culpabila este de partea politiei, a detectivilor care l-au determinat pe Gerry prin metode cauzatoare de suferinta sa marturiseasca ceva ce nu a facut.

Inchisoarea nu este chiar cel mai bun loc pentru Giuseppe Conlon, care se imbolnaveste in detentie. Insa in toata aceasta lupta aparent fara speranta pentru familia Conlon se implica o tanara avocata, Gareth Pierce (Emma Thompson), care sustine campania de dovedire a nevinovatiei inceputa de Giuseppe Conlon. Multi ani vor trece pana ce Gareth Pierce sa reuseasca sa-i aduca pe cei inchisi pe nedrept din nou in fata justitiei pentru a le dovedi nevinovatia, timp in care Gerry va descoperi o noua latura a relatiei cu tatal sau, dar va trece si printr-un proces de maturizare fortat.

In regia lui Jim Sheridan, si bazat pe cartea autobiografica a lui Gerry Conlon, Proved Inocent, In the Name of the Father arata complexitatea unui sistem judiciar care, printr-o eroare grava, ajunge sa condamne oameni nevinovati si sa le marcheze definitiv vietile. Implinirea actului dreptatii in cele din urma, dupa 15 ani de detentie, nu poate fi decat un prilej de renastere spirituala pentru cei direct vizati, insa ne arata si ca legea poate ceda uneori in fata presiunilor nefondate ale unei societati adesea viciate in mentalitati de o realitate dura.

In the Name of the Father (1993)

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.