Interviu Gheorghe Piperea: conferinta privind insolventa persoanei fizice
O lege a sinceritatii, a transparentei si a celei de-a doua sanse?
Wolters Kluwer: Stimate Domnule Piperea, avem deosebita onoare de a participa, alaturi de Dumneavoastra, la o conferinta dedicata legii privind insolventa persoanei fizice. Asteptam cu interes dezbaterea acestui subiect, mai ales ca exista destule controverse pe aceasta tema, iar Dumneavoastra ati declarat in mai multe randuri ca nu sunteti de acord cu multe dintre solutiile propuse. Va rugam sa ne spuneti, pentru inceput, care este impresia Dumneavoastra generala cu privire la aceasta reglementare.
Gheorghe Piperea: Este o reglementare slaba, incalcita, prolixa, dar asa cum am mai spus in mod public, o lege proasta e mai buna decat nicio lege. Intrucat avem timp suficient de dezbateri (legea ar trebui sa intre in vigoare in data de 26 decembrie 2015, dar, cel mai probabil, va mai astepta inca cel putin 6 luni sa intre in vigoare, intrucat sunt necesare norme metodologice si surse de finantare a punerii sale in aplicare), este posibila o amendare a legii, pentru a o corecta. In orice caz, pentru consumatori este o lege proasta. Daca mi-este permis un calambur, legea este proasta tocmai pentru ca sistemul bancar s-a aratat multumit de ea, iar cand sistemul bancar este multumit, consumatorii trebuie sa se teama.
W.K.: Cine va fi direct afectat de noile reglementari?
G.P.: Direct va fi afectat bugetul de stat intrucat, fiind vorba de consumatori supra-indatorati, nu se poate spera ca finantarea cheltuielilor de procedura va fi in sarcina debitorului si, in mod evident, banii vor veni de la buget. In al doilea rand, afectat va fi consumatorul, intrucat, daca va decide sa se declare insolvent, calea de ales va fi cea a falimentului, care inseamna o lichidare accelerata a bunurilor sale, inclusiv o evacuare fortata din casa familiala in maxim 6 luni de la deschiderea procedurii. Redresarea prin plan de esalonare a datoriilor este o simpla teorie, intrucat aceasta procedura administrativa, derulata in fata unei comisii de birocrati, este atat de greoaie, costisitoare si cronofaga incat practic nimeni nu va putea avea acces la asa ceva. De unde concluzia ca debitorul, pentru a scapa de presiunea executarii silite si a cresterii nelimitate a cuantumului datoriei prin adaugare de dobanzi, majorari si penalitati, va “alege” calea lichidarii judiciare. In fine, afectati vor fi si creditorii chirografari ai debitorilor, intrucat legea este croita pentru a servi exclusiv scopurile a doi creditori – bancile si fiscul.
W.K.: Ce intentionati sa transmiteti participantilor la conferinta dedicata acestei teme?
G.P.: Ca este o lege care era necesara, dar ca pentru a fi functionala si echitabila, trebuie esentialmente modificata. Ca e o lege populista, facuta ca o ambitie personala a initiatorului sau, cand ar fi trebuit sa fie o lege a sinceritatii, a transparentei si a celei de-a doua sanse (nota: a se observa ca, spre deosebire de modelul american din care cica se inspira aceasta lege, nu exista efectul de descarcare totala de datorii consecutiva inchiderii unui faliment care este scuzabil; descarcarea de 50 sau, dupa caz, 60% din datorie este amanata pe o perioada de 1 an pana la 3 ani de la inchiderea falimentului, indiferent daca acesta este considerat scuzabil sau nu).
W.K.: Cui se adreseaza, in principal, aceasta conferinta?
G.P.: Consumatorilor, in primul rand, dar si autoritatilor care urmeaza a aplica legea, in special celor din componenta comisiilor de insolventa. Desigur, conferinta se adreseaza si practicienilor viitori ai acestei legi – judecatori, avocati, notari, executori, practicieni in insolventa, juristi de banca si de la fisc, juristi ai intreprinderilor de utilitati publice etc.
W.K.: Ce aspecte practice intentionati sa abordati in cadrul workshopurilor?
G.P.: Intelesul unor termeni si proceduri ale legii, constituirea si functionarea comisiilor de insolventa, derularea procesului judiciar de insolventa, diversele cereri si pricini ce s-ar putea ivi in cursul procedurii.
W.K.: Domnule Piperea, va multumim pentru interviul acordat si asteptam cu nerabdare conferinta, pentru a afla mai multe detalii interesante, de la Dumneavoastra si speakerii invitati.
Pentru mai multe detalii privind conferinta accesati http://info.wolterskluwer.ro/conferinta-insolventa/