Irreconcilable Differences (1984)

Wkro/ September 5, 2014/ Filme de vazut

Irreconcilable differencesAutor: Stefan Gheorghies

They’ve Got Everything… including a 10 year old daughter who’s suing them for divorce.

Statutul juridic al minorului trebuie sa tina cont de situatia speciala a acestuia, de faptul ca anumite raporturi sociale, chiar si juridice, in care poate fi implicat cu sau fara voia sa, ii pot crea prejudicii. Tocmai aceasta deficienta a minorului de a preconiza efectele actiunilor sale datorata nedezvoltarii inca depline a capacitatii de a intelege lumea incojuratoare trebuie sa stea la baza protectiei juridice.

Insa, in relatiile de familie poate un minor sa ceara respectarea propriilor drepturi in fata instantei de judecata? Mai mult, poate un minor sa ceara emanciparea, rupand astfel orice legatura juridica cu parintii sai? Irrenconcilable Differences, in regia lui Charles Shyer, are in vedere cazul unei fete de numai 9 ani care isi da in judecata proprii parinti pentru ca acestia sa fie decazuti din drepturile parintesti, iar fata sa obtina emanciparea prin intermediul unei hotarari judecatoresti favorabile.

Actiunea o urmareste pe Casey (Drew Barrymore), o fetita care nu depasise varsta de 9 ani, intr-un dialog cu propriul avocat. Discutia puncteaza decizia acesteia de a-si actiona in judecata parintii pentru a cere separarea legala de acestia datorita faptului ca nu isi indeplinisera obligatiile parintesti, oferindu-i o educatie necorespunzatoare. In toata aceasta isterie a presei care se iveste in scurt timp, parintii fetei ajung pe rand in fata judecatorului decis sa solutioneze cauza cu cea mai mare seriozitate. Insa, dincolo de realitatea prezenta, in care Casey se simtea lasata pe dinafara de proprii parinti, sta o frumoasa poveste de dragoste sfarsita trist in urma unor evenimente care au schimbat personalitati. Tatal, fost profesor universitar de film aflat in cautarea fericirii, o intalneste pe viitoarea sa sotie, mama fetei, in timp ce facea autostopul in timpul unei drumetii fara scop.

Intre cei doi se leaga o frumoasa poveste de iubire, iar mama fetei, la acel moment logodita cu un ofiter din marina americana, renunta la viitorul ei pentru a fi cu profesorul universitar misterios si fermecator. Timpul trece, cei doi se casatoresc, iar cariera tatalui capata un nou avant dupa ce i se propune sa scrie scenariul unei productii care ulterior avea sa fie un succes apreciat de toti criticii de film. Insa, scenariul fusese rezultatul colaborarii dintre cei doi soti, iar ulterior de popularitate incepe sa se bucure numai barbatul. Faima, noile prietenii la nivel inalt, dar si lipsa timpului liber pentru a fi petrecut alaturi de familie, isi spun cuvantul asupra unei casatorii din care deja Casey facea parte atunci cand intervine despartirea.

Drew Barrymore

Irreconcilable Differences este un film juridic mai bun decat ma asteptam, o productie care are in centru o speta interesanta iesita din comunul jurisprudentei din productiile cinematografice. Desi la prima vedere aspectele juridice ale spetei par dintre cele mai fictive posibile, pe parcusul actiunii aflam ca in spatele actiunii juridice se ascunde o lege care permitea oricarui minor sa ceara emanciparea in cazul in care parintii nu isi indeplineau obligatiile parintesti. Insa, dincolo de aspectele juridice ale cauzei, se ascunde o poveste mai bine conturata decat s-ar fi asteptat orice spectator. O poveste de dragoste, oficializata prin intermediul institutiei casatoriei, ajunge sa stea la baza unei reale drame din care Casey, fata celor doi, are de suferit. Intre un tata care nu are niciodata timpul si interesul de a-si vedea propria fiica, si o scriitoare aflata in cautarea faimei de care nu s-a bucurat de drept alaturi de sotul ei, fetita nu are la dispozitie decat aceasta cale drastica a introducerii unei actiuni in fata instantei de judecata.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.