Legea naturii sau Zeita Themis

Wkro/ September 10, 2012/ Curiozitati

Zeita ThemisStiati ca Themis este in mitologia greaca zeita dreptatii? Este fiica zeilor Uranus si Gaia, acestia reprezentand cerul si pamantul. “Themis” inseamna “legea naturii” si era considerata personificarea legii, a ordinii divine si a obiceiurilor.

Zeita Themis este infatisata in picturi si sculpturi ca o femeie frumoasa, legata la ochi, tinand intr-o mana (de obicei stanga) balanta justitiei si in cealalta o sabie cu lama in jos, semn ca s-a facut dreptate. Esarfa cu care este legata la ochi simbolizeaza impartialitatea fata de oamenii supusi judecatii, iar balanta – adevarul juridic.

O fapta memorabila a zeitei Themis este ca a mijlocit pe langa Zeus, in timpul potopului, sa se linisteasca si sa aiba mila de singurii oameni care mai supravietuiau, Deucalion si Pyra, nepotii ei, care au reaprins focul sacru. De aceea, aceasta zeita a fost mult iubita de grecii antici.

In mitologia romana, Themis este zeita justitiei.

Share this Post

About wkro

WOLTERS KLUWER ROMÂNIA este parte a grupului multinaţional Wolters Kluwer, cunoscut pe piaţa internaţională ca unul dintre cei mai mari furnizori de informație specializată, produse şi servicii dedicate profesioniştilor.