Mandat de perchezitie emis pe baza informatiilor continute de un CD
Articol publicat in Pandectele Romane nr. 11/2014, rubrica Meridiane Juridice.
Curtea constitutionala a landului Renania-Palatinat, decizia nr. VGH B 26/13 din 24 februarie 2014
Curtea constitutionala a landului german Renania-Palatinat a pronuntat o decizie privind utilizarea ca mijloc de proba, in cadrul unui proces penal avand ca obiect frauda fiscala, a unor date stocate pe un CD, dobandit de administratia fiscala a landului. Aceasta l-a achizitionat de la o persoana privata, care a extras informatiile din baza de date a unei banci elvetiene, unde inculpatii isi depusesera veniturile obtinute in urma comiterii infractiunii. Curtea a apreciat ca utilizarea acestor date, ca element de proba ce constituie temei al emiterii mandatului de perchizitie domiciliara, nu incalca dispozitiile ce garanteaza drepturile procedurale ale inculpatilor.
Astfel, principiul procesului echitabil impune ca o proba sa nu fie obtinuta prin incalcarea severa a legii, cu intentie sau fara, sau prin ignorarea sistematica a drepturilor constitutionale ale partilor. Instantele trebuie deci sa aprecieze circumstantele in care o proba a fost obtinuta si sa determine daca acestea constituie elementele unei infractiuni. Daca raspunsul este afirmativ, proba respectiva trebuie respinsa.
In speta, Curtea constitutionala renana a confirmat solutia pronuntata in apel, de validare a solutiei din prima instanta, in sensul emiterii mandatului de perchizitie pe temeiul informatiilor de pe CD-ul respectiv. Curtea constitutionala a apreciat ca vanzatorul a actionat din initiativa proprie, astfel incat obtinerea ilicita a datelor nu poate fi imputata ministerului public al landului. Cu toate acestea, din formularea deciziei reiese faptul ca generalizarea unor asemenea practici si cresterea numarului probelor obtinute pe aceasta cale, ar putea avea un efect negativ asupra organelor de cercetare, precum o suspiciune de furt. Pe de alta parte, Curtea considera ca drepturile inculpatilor nu au fost incalcate, in masura in care datele astfel obtinute se refereau exclusiv la raporturile de ordin comercial pe care le avea cu bancile.